Službeni savez katoličkih egzorcista izabrao je novo vodstvo.

Na međunarodnoj konferenciji koja je od 25. do 30. rujna održana u mjestu Sacrofanu, blizu Rima, za predsjednika Međunarodnog saveza izabran je češki svećenik i kanonski odvjetnik Karel Orlita, egzorcist biskupije Brno. Na mjesto potpredsjednika postavljen je otac Francesco Bamonte, egzorcist Rimske biskupije, javlja katholisch.de.

Bilo je ovo prvo okupljanje katoličkih egzorcista nakon pandemije, a prema izjavama organizatora sudjelovala su 203 egzorcista te oko 100 pomoćnika sa svih kontinenata. Raspravljalo se o različitim temama, od suočavanja s okultističkim praksama i kultovima, do odgovornosti egzorcista i njihova duhovnog pristupa.

Tom prilikom okupljenima je telegram poslao i papa Franjo.

“Povodom dvogodišnje konferencije Međunarodnog saveza egzorcista, Sveti Otac Franjo šalje svoje pozdrave organizatorima, govornicima i sudionicima”, stoji u pismu koje je potpisao Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Papa se nada “da će ovi trenuci produbljivanja egzorcističke službe, koliko god delikatni i potrebni bili, pomoći u iskazivanju mudrosti”.

Inače, Vatikan je službeno priznao Međunarodni savez egzorcista 2014. dekretom tadašnje Kongregacije za kler. U udruženju ističu kako imaju 250 svećenika iz 30 zemalja koji obnašaju egzorcističku službu.

Osim nacionalnih i međunarodnih konferencija, savez organizira i teorijske te praktične tečajeve u Italiji i inozemstvu.