10421189_10152441556440723_8469811758162243148_n

Isus je došao na svijet da naviješta i posvema spasi cijelog čovjeka i sve ljude. Liječio je mnoštvo svijeta zahvaćenog najraznovrsnijim bolestima. Posebnu je pozornost posvetio siromasima, griješnicima, opsjednutima, bolesnima i napuštenima. Liječio je dušu i tijelo – rekao je Papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru i istaknuo da to Isusovo djelo nastavlja Crkva, koja svake godine 11. veljače, na svetkovinu Gospe Lurdske, obilježava Svjetski dan bolesnika. To se zbiva i danas, kada unatoč velikim znanstvenim dostignućima, duhovno i tjelesno trpljenje pobuđuje mnoga pitanja o smislu bolesti, boli i smrti – rekao je Papa Franjo i primjetio kako se tu radi i bitnim pitanjima, na koja crkveno dušobrižništvo mora odgovoriti u svjetlu vjere, imajući pred očima križ, u kojem se odražava spasenjsko otajstvo Boga Oca, koji zbog ljubavi prema ljudima nije poštedio ni svoga Sina.

Svi smo pozvani ponijeti svijetlo Božje Riječi i snagu milosti onima koji trpe i pomažu bolesnicima, njihovim obiteljima, medicinskim sestrama i liječničkom osoblju općenito kako bi služenje bolesnicima bilo što ljudskije, širokogrudnije i nježnije u duhu evanđeoske ljubavi. Osvrnuo se i na značenje Dana molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima te pozvao vjernike da se odlučno suprostave toj sramotnoj ljazi, nedostojnoj civiliziranog društva.

Svjetlo protiv trgovine ljudima upaljeno je danas na liturgijsku svetkovinu sudanske svetice Bakhite, koja je nakon ropstva postigla slobodu te izabrala posvećeni život. Njezin nas život potiče – kaže papa Franjo – na razmišljanje o tom zlu koje i danas zahvaća milijune ljudi u svijetu – žena, djece i muškaraca – i vodi ih na ropstvo. Trgovina ljudima ranjava dostojanstvo svih ljudi, nagrđuje ljudsko lice žrtava i uništava živote pojedinaca i čitavih obitelji. Nije dostatno zaštiti žrtve, nego uvjeriti sve zemlje da donesu zakone koji će se suprotstaviti trgovini i zaustaviti zločinačke organizacije. Svatko od nas trebao bi biti glasonoša te braće i sestara, koje su ponižene u svom dostojanstvu – istaknuo je Papa Franjo i pozvao na molitvu za njihove obitelji.

IKA | Bitno.net