Svi su kršćani i ljudi dobre volje pozvani danas raditi ne samo na ukidanju smrtne kazne, nego i na poboljšavanju zatvorskih uvjeta, poštujući ljudsko dostojanstvo osoba lišenih slobode – rekao je Papa nakon današnje molitve Angelusa. U podnevnom nagovoru se pak osvrnuo na svoj nedavni pohod Meksiku i susret s patrijarhom Kirilom.

Pohod Meksiku – iskustvo preobraženja

Posluživši se rječnikom današnjeg evanđeoskog odlomka o Isusovu preobraženju, Sveti je Otac istaknuo da je i njegov pohod Meksiku bio iskustvo preobraženja te da je vidio tu zemlju ispunjenu svjetlom „vjere koja preobražava lica i osvjetljava put“.

Kao središte tog putovanja naveo je molitvu u svetištu Gospe od Guadalupe. Rekao je da je Gospodin Meksiku povjerio nasljedstvo „čuvanja bogatstva različitosti, a istovremeno očitovanja sklada zajedničke vjere“. Papa je „utvrdio vjeru meksičkog naroda“, ali je rekao da je i on sam bio u njoj utvrđen. Također je izrazio hvalu Bogu na susretu s moskovskim patrijarhom Kirilom na Kubi. „I taj događaj je proročko svjetlo uskrsnuća, koje je svijetu danas potrebno više nego ikad“ – kazao je papa Franjo.

“I kriminalac zadržava nepovrjedivo pravo na život”

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je da će se sutra u Rimu održati međunarodni skup na temu „Za svijet bez smrtne kazne“, u organizaciji Zajednice sv. Egidija. Izrazio je nadu da će taj simpoziji obnoviti nastojanja za ukidanje smrtne kazne te napomenuo kako je znak nade sve raširenije protivljenje tom obliku kažnjavanja, „čak i kao sredstvu legitimne društvene obrane“. Moderna društva – objasnio je – imaju mogućnosti suprotstaviti se zločinu, ne oduzimajući definitivnu mogućnost pokajanja onome tko je zločin počinio.

Rekao je da problem treba promatrati u svjetlu „kriminalne pravde koja je sve više usklađena s ljudskim dostojanstvom i Božjim naumom za čovjeka i društvo“. „Zapovijed ‘ne ubij’ ima apsolutnu vrijednost i tiče se kako nevinoga, tako i krivoga“ – ustvrdio je papa Franjo. Istaknuo je Jubilej milosrđa kao osobitu prigodu za promicanje poštovanja prema životu i dostojanstvu svake osobe, napominjući: „I kriminalac zadržava nepovrjedivo pravo na život“, koji je „Božji dar“.

Vlade je pozvao da dođu do međunarodnoga konsenzusa za ukidanje smrtne kazne, a katoličkim predstavnicima je predložio „hrabru i uzoritu gestu“: da se nijedna smrtna kazna ne izvrši u Svetoj godini milosrđa.

Duhovni lijek milosrđa

Na koncu je okupljenim vjernicima predložio „duhovni lijek“ – Misericordin. Radi se o poput lijeka zapakiranoj krunici s uputama kako na njoj moliti krunicu božanskoga milosrđa. Među dragovoljcima, koji su od Pape vrlo toplo preporučeni „lijek“ podijelili ljudima na Trgu sv. Petra, bili su i beskućnici, siromasi, izbjeglice, kao i osobe posvećenoga života.

RV | Bitno.net