Papa

Bili su veliki svjedoci vjere – rekao je Papa za svetoga Ivana Avilskoga i svetu Hildegardu iz Bingena, oni će na početku Sinode biskupa o novoj evangelizaciji i Godine vjere biti proglašeni crkvenim naučiteljima. Ivan i Hildegarda su živjeli u različitim kulturnim i vremenskim razdobljima. Hildegarda je kao benediktinska redovnica u Srednjem vijeku živjela u Njemačkoj, bila je prava učiteljica teologije i vrsna poznavateljica prirodnih znanosti i glazbe – kazao je Papa dodajući: Ivan, biskupijski svećenik u doba španjolskog preporoda, sudjeluje u kulturnim i vjerskim previranjima Crkve i društva na početku modernoga doba. Po svetosti života i dubini nauka oni su i danas aktualni: milost im je Duha Svetoga omogućila duboko shvaćanje božanske objave i uman dijalog sa svijetom, koji čine trajan obzor života i djelovanja Crkve – ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući da i u naše vrijeme Duh uskrsloga Gospodina čini da po njihovu nauku odjekuje njegov glas i da se osvjetljava put koji vodi u jedinu Istinu koja nas može osloboditi i udijeliti puni smisao našem životu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o svetkovini Duhova, Papa je podsjetio na snagu Duha Svetoga. Duh Sveti, ulazeći u povijest, pobjeđuje njezinu suhoparnost, otvara srca nadi, potiče i podupire u nama nutarnje dozrijevanje u odnosu s Bogom i bližnjima. Duh, koji je govorio po prorocima, darovima mudrosti i znanja nastavlja nadahnjivati žene i muškarce koji traže istinu, predlažući izvorne putove spoznaje i produbljivanja Božjega otajstva, čovjeka i svijeta – ustvrdio je Benedikt XVI.

Nakon marijanske molitve, Papa je rekao da je prije podne u Vannesu, u Francuskoj, proglašena blaženom Mère Saint-Louis, utemeljiteljica Sestara ljubavi svetog Ljudevita, koja je živjela između 18. i 19. stoljeća. Zahvalimo Bogu za tu uzornu svjedokinju ljubavi prema Bogu i bližnjemu – potaknuo je Sveti Otac, te podsjetio da u Milanu 30. svibnja započinje VII. svjetski susret obitelji. Sljedeći petak, 1. lipnja, idem u Milano, gdje će se održavati VII. svjetski susret obitelji. Pozivam sve da prate taj događaj i da mole za njegov uspjeh – potaknuo je Papa.

Pozdravljajući na češkom jeziku, Papa je podsjetio na Jubilarnu godinu svetih Ćirila i Metoda, koja je ovih dana otvorena u Rimu, a pozdravio je i predstavnike talijanske policije koja slavi 160. obljetnicu ustanovljenja te spomenuo da se u Italiji danas obilježava Dan olakšanja za promidžbu palijativne skrbi za bolesnike. (rv/bitno.net)