Papa

U jučerašnjem je podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra papa Benedikt XVI. zatražio od vjernika da mole za njegovo apostolsko putovanje u Meksiko i Kubu, koje će započeti u petak. Osim toga, spomenuo se belgijske djece poginule prošlih dana u prometnoj nesreći u Švicarskoj te izrazio svoju blizinu njihovim obiteljima. Podsjećajući na skori Međunarodni dan vode, poželio je da svim ljudima bude zajamčen pravedan i siguran pristup tom dragocjenom bogatstvu. U katehezi o nedjeljnom Evanđelju istaknuo je pak da je posebno u Korizmi važno pristupiti sakramentu Pomirenja.

Neka se iz mojega putovanja u Meksiko i Kubu rode obilni plodovi kršćanskoga života i crkvene obnove, koji će pridonijeti istinskom napretku kubanskoga i meksičkoga naroda – istaknuo je Sveti Otac pozdravljajući hodočasnike španjolskoga govornog područja. Govoreći na talijanskom, Papa je pozvao sve vjernike da mole za taj važan događaj, te ga povjerio zagovoru Blažene Djevice Marije, koja je – kako je rekao – toliko voljena i štovana u tim dvjema zemljama koje se pripremam posjetiti.

Komentirajući odlomak iz nedjeljnoga Evanđelja, Sveti je Otac istaknuo da Isus dobro zna da je vrhunac njegova poslanja Križ, vrhunac ljubavi koja nam daje spasenje. Ali, ako je beskonačna milosrdna Božja ljubav koja daje svojega jedinog Sina da nas otkupi, velika je i naša odgovornost – napomenuo je Papa. Svatko, naime, treba priznati da je bolestan, kako bi moga biti izliječen; svatko treba priznati svoj grijeh, da bi Božji oprost, već darovan na Križu, mogao imati učinka u njegovu srcu i u njegovu životu.

Ponekad, međutim, – primijetio je Papa – čovjek više voli tamu nego svjetlo, jer je navezan na svoje grijehe. Ali, jedino otvarajući se svjetlu, iskreno priznajući Bogu svoje grijehe, pronalazi se pravi mir i istinska radost. Stoga je važno redovito pristupati sakramentu Pokore, posebno u Korizmi, kako bismo primili Gospodinovo oproštenje i ojačali svoj put obraćenja – istaknuo je Sveti Otac.

Nakon razmišljanja o Evanđelju, Papa se posebno osvrnuo na Forum o vodi održan u Marseilleu, te na Svjetski dan vode koji ove godine ističe vezu između tog dragocjenog bogatstva i prehrambene sigurnosti. Nadam se da će te inicijative pridonijeti da se svima zajamči pravedan, siguran i odgovarajući pristup vodi, te da će se tako promicati pravo na život i prehranu svakoga ljudskog bića, kao i odgovorna i solidarna uporaba zemljinih dobara, za dobro sadašnjih i budućih naraštaja.

Pozdravljajući pak poljske hodočasnike, Sveti je Otac posebne misli uputio sudionicima kongresa koji danas završava u Gnieznu, u Poljskoj, o temi „Europa i državljanstvo: uloga kršćana i njihov prostor“. Neka taj događaj bude za Europu spomen na njezine kršćanske korijene, kao i potrebe da se izgradi uljudno društvo utemeljeno na evanđeoskim vrednotama. Na kraju, podsjećajući da se sutra slavi svetkovina svetoga Josipa, Sveti je Otac zahvalio svima koji će ga se sjetiti u molitvi na dan njegova imendana.

U mnoštvu vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra bila je i skupina hrvatskih hodočasnika iz Pazina koje je Sveti Otac pozdravio ovim riječima:
„Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, a osobito nastavnike i učenike Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Dragi prijatelji, nebeski Otac, bogat milosrđem, dao nam je svoga Sina da Ga slijedimo i da se spasimo. Ne bojte se ljubiti Ga i vjerovati Mu! Hvaljen Isus i Marija!“(rv/bitno.net)