Draga braćo i sestre, dobar dan!

U evanđelju ove nedjelje (usp. Mt 13, 1-23) Isus govori velikom mnoštvu prispodobu o sijaču, koji baca sjeme na četiri različite vrste tla. Riječ Božja, simbolizirana sjemenom, nije apstraktna Riječ, već je sam Krist, Riječ Očeva, koji se utjelovio u Marijinoj utrobi. Stoga, prihvatiti Riječ Božju znači prihvatiti osobu samog Krista. 

Postoje različiti načini primanja Božje Riječi. To možemo učiniti uz put, gdje odmah dolaze ptice i pojedu sjeme. Odvlačenje pažnje velika je opasnost našeg vremena. Uznemiravani tolikim brbljanjem, tolikim ideologijama, stalnim mogućnostima rastresanja unutar i izvan kuće, može se izgubiti okus tišine, sabranosti, razgovora s Gospodinom, do te mjere da riskiramo izgubiti vjeru. 

Ili, Riječ Božju možemo primiti kao kamenito tlo, s malo zemlje. Tu sjeme brzo isklija, ali uskoro se i osuši jer se ne može duboko ukorijeniti. To je slika trenutnog entuzijazma koji ostaje površan, ne upija Božju Riječ. I tako, suočena s prvom poteškoćom, patnjom, nemirima života, slaba vjera usahne, kao što se osuši sjeme koje padne na kamenito tlo. 

Možemo također primiti Božju Riječ kao tlo na kojem raste trnovito grmlje. Trnje je obmana bogatstva, uspjeha, svjetovnih briga. Tu se Riječ guši i ne donosi ploda. 

Napokon, možemo ju prihvatiti kao dobro tlo. Ovdje i samo ovdje sjeme pušta korijen i daje plod. Sjeme koje padne na ovo plodno tlo predstavlja one koji slušaju Riječ, prihvaćaju je, zadrže u svom srcu i provode u svakodnevnici.

Ova prispodoba je pomalo kao “majka svih prispodoba”, jer govori o slušanju Riječi. Podsjeća nas da je Božja Riječ sjeme koje je samo po sebi plodno i djelotvorno i Bog ga širi posvuda velikodušno, ne pazeći na rasipnost. Takvo je i Božje srce! Svatko od nas je tlo na koje pada sjeme Riječi, nitko nije isključen! Možemo se zapitati: kakvo sam ja tlo? Izgledam li kao put, kamenito tlo, trnoviti grm?

Ali, ako želimo, možemo postati dobro tlo, koje je pažljivo obrađivano i uzgajano, kako bi sazrijelo sjeme Riječi. Ono je već prisutno u našem srcu, ali hoćemo li uroditi plodom ovisi o nama, ovisi o tome koliko prihvatimo ovo sjeme. Često nas odvuku jaki interesi, previše poziva, a teško je razabrati između toliko glasova i toliko riječi Gospodinovu riječ, jedinu koja nas čini slobodnima. 

Djevica Marija, savršeni primjer dobrog i plodnog tla, neka nam pomogne svojom molitvom da postanemo tlo koje je spremno, bez trnja i kamenja, donijeti dobre plodove za nas i za našu braću. 

Poslije Angelusa

Draga braćo i sestre,

Druga nedjelja u mjesecu srpnju je Međunarodni dan mora. Upućujem srdačan pozdrav svima koji rade na moru, posebno onima koji su daleko od svojih najmilijih i svoje zemlje. Pozdravljam sve koji su se jutros okupili u luci Civitavecchia-Tarquinia na Euharistijskom slavlju.

U boli svoje misli upućujem i Istanbulu i Svetoj Sofiji.

Pozdravljam sve vas vjernike Rima i hodočasnike iz raznih zemalja, posebno obitelji pokreta Fokolara. Sa zahvalnošću pozdravljam predstavnike pastoralne skrbi za zdravlje Rimske biskupije, misleći na mnoge svećenike, redovnike i redovnice i laike koji su bili uz bolesnike tijekom pandemije.

Želim svima ugodnu nedjelju. Molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene. Dobar tek i doviđenja.