Papa Franjo se jučer susreo s nacionalnim ravnateljima za pastoral izbjeglica i selilaca Katoličkih biskupskih konferencija u Europi, potičući pritom Crkve toga kontinenta da osnaže napore u borbi protiv nesnošljivosti, diskriminacije i ksenofobije usmjerenih protiv migranata i izbjeglica.

Papa je kazao da ga žalosti vidjeti kako su katoličke zajednice u Europi također zauzele obrambeni stav prema migrantima, opravdavajući svoja stajališta željom za očuvanjem svoga kulturnoga i vjerskog identiteta. Podsjetio je da se Crkva upravo na temelju migracijskih kretanja misionara proširila na sve kontinente. Ti su misionari bili uvjereni u univerzalnost Isusove poruke, makar su se kroz povijest Crkve mogle primijetiti i tendencije isključivanja.

Sveti je Otac rekao da moramo prepoznati i razumjeti postojeći osjećaj nelagode u Europi u svjetlu gospodarske krize koja je ostavila duboke rane. Nadalje, nacionalne vlade i zajednice su bile nespremne suočiti se s velikim priljevom migranata, a spomenuti osjećaj nelagode ukazuje također na ograničenjâ europskog procesa ujedinjenja.

No iz crkvene perspektive – nastavio je Papa – dolazak brojne kršćanske braće i sestara nudi Crkvi u Europi priliku da postane „katoličkija“. Primijetio je kako su mnogi migranti i izbjeglice već obogatili župe u svojim zemljama domaćinima. Iz misionarske pak perspektive, dolazak migranata predstavlja „novu misionarsku granicu“, povlaštenu mogućnost naviještanja Evanđelja i svjedočenja kršćanske vjere, pritom pokazujući duboko poštovanje prema drugim vjerskim izričajima. Ti su susreti plodno tlo za razvijanje iskrenog i obogaćujućeg ekumenskog i međureligijskog dijaloga – kazao je papa Franjo.

Sveti se Otac potom osvrnuo na poruku za sljedeći Svjetski dan selilaca i izbjeglica, u kojoj u četiri glagola sažima pastoralni odgovor na migracijske izazove: primiti, zaštititi, promicati i integrirati. Napomenuo je zatim da pitanje selilaca i izbjeglica zahtijeva međunarodnu suradnju te je kazao da je Odjel za selioce i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio akcijski plan za mjesne Crkve, koji sadrži 20 točaka, a za cilj ima promicanje najboljih pastoralnih praksi koje predstavljaju konkretan odgovor Crkve na potrebe migranata i izbjeglica.

Papa je zajamčio seliocima i izbjeglicama potporu u svim fazama migracije. Crkva će i dalje slijediti svoju zadaću, naime ljubiti Isusa Krista, napose u najsiromašnijima i napuštenima, a u ove se potonje zasigurno ubrajaju selioci i izbjeglice – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net