PRED VIJEĆEM UN-a ZA LJUDSKA PRAVA

Sveta Stolica reagirala na izvješće hrvatske pravnice: Djeca začeta silovanjem ne smiju postati kolateralne žrtve

"Poštovanje ljudskog života i svake osobe, od začeća do prirodne smrti, je početna točka kojom ćemo nadići kulturu nasilja", poručili su vatikanski predstavnici.

Tino Krvavica
Foto: Joe Matrix/Shutterstock

Foto: Joe Matrix/Shutterstock

Djeca začeta silovanjem ne smiju pobačajem postati “kolateralne žrtve”, poručila je delegacija Svete Stolice tijekom 47. sjednice Vijeća UN-a za ljudska prava, koja se od 21. lipnja do 13. svibnja održava u Ženevi.

“Sveta Stolica želi ponovno istaknuti prava i dostojanstvo djece koja su plod seksualnog nasilja, počevši s njihovim pravom na život. Ta djeca ne smiju postati kolateralnim žrtvama odvratnog nasilja počinjenog nad ženama. Dapače, treba ih podržati i ljubiti”, piše u izjavi.

Kako javlja CNA, delegacija Svete Stolice je izjavu  predstavila 28. lipnja, kao odgovor na izvještaj hrvatske pravnice Dubravke Šimonović koja služi kao Posebna UN-ova izvjestiteljica za sprečavanje nasilja nad ženama, njegove uzroke i posljedice.

U izvješću koje se bavi uzrocima i posljedicama nasilja nad ženama, Šimonović u točki 114. predlaže da države “odbace sve zakonske stavke koje kriminaliziraju seksualne odnose među odraslima za koje je dan pristanak, uključujući preljub, zinu (nedopuštene seksualne odnose) i istospolne odnose, te one koje kriminaliziraju pobačaj u slučajevima silovanja.”

Vatikanski predstavnici su pak citirali papu Franju, koji je zločin silovanja nazvao “najvećim grijehom protiv dostojanstva žena, kojima nije napadnuto samo tijelo, već i duh, zbog čega ostaje trauma koju je teško izbrisati i koja također ostavlja posljedice i na društvo.”

“Na većoj razini, psihološko, verbalno, fizičko i seksualno nasilje predstavljaju ‘čin kukavičluka i degradacije čitavog čovječanstva'”, stoji u izjavi Svete Stolice, uz dodatak kako je moralna obveza pružiti žrtvama nasilja podršku i zaštitu.

To, dodaju, uključuje i djecu začetu silovanjem, kojima treba posvetiti pažnju i programe “kako bi se osigurala njihova zaštita i potaknulo iscjeljenje, pomirdba i njihova potpuna integracija u društvo.”

“Poštovanje ljudskog života i svake osobe, od začeća do prirodne smrti, je početna točka kojom ćemo nadići kulturu nasilja”, poručeno je pred Vijećem za ljudska prava.