Tomasi

‘Ne treba donositi sud prije nego budemo imali dovoljne dokaze’, rekao je mons. Silvano Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice u Ujedinjenim narodima u Ženevi, odgovarajući na pitanje Radio Vatikana. Kako prenosi dnevnik.hr, Tomasi je reagirao na tvrdnje da se sirijski režim koristio kemijskim oružjem u tom zločinu koji ovaj niječe.

Već godinu dana zapadne zemlje smatraju korištenje kemijskog oružja ‘crvenom crtom’ koju se ne smije prijeći. ‘Moramo rasvijetliti činjenice’, preporučio je mons. Tomasi, a onda se upitao: ‘Kakav bi neposredan interes imala vlada u Damasku da izazove ovakvu tragediju, znajući da će ionako biti izravno okrivljena?’ Po njegovu mišljenju, treba se zapitati ‘kome zapravo koristi taj neljudski zločin’.

Mons. Tomasi je ponovio odlučno protivljenje Vatikana svakoj međunarodnoj oružanoj intervenciji, pozivajući na mirno rješenje putem pregovora, bez uvjeta isključivanja ove ili one skupine, kako bi se osnovala prijelazna vlada.

‘Iskustvo Iraka i Afganistana pokazalo nam je da takve oružane intervencije nisu donijele nikakav konstruktivan rezultat’, kazao je, ponavljajući čvrsto stajalište Svete Stolice. ‘Treba prestati slati oružje oporbi i vladi’, naglasio je Tomasi i dodao kako ima dojam da novine i najvažniji mediji ne vode računa o svim elementima koji su prouzročili ovakvo stanje neprestanog nasilja i sukoba. ‘Neki interesi su očiti: oni koji žele sunitsku vlast u Siriji i oni koji žele zadržati sudjelovanje svih manjina’, napomenuo je. Sveta Stolica, dakako, daje prednost ovom drugom rješenju.

Sirijski kršćani su dugo podupirali Bašara al-Asada smatrajući ga jamcem multikonfesionalne države. Vatikan je ponajprije zabrinut zbog širenja radikalnog islamizma u regiji koji želi prisiliti kršćane na odlazak iz zemlje i uništiti suživot muslimana i kršćana, od Egipta do Sirije.

Bitno.net