Vatikan

Sveta Stolica je s oduševljenjem pozdravila povijesnu odluku Opće skupštine Organizacije ujedinjenih naroda da Palestina postane član te svjetske organizacije kao stalni promatrač. U podužem priopćenju Svete Stolice poziva se međunarodnu zajednicu, posebno izravno zainteresirane strane, da se jače zauzmu oko uspostave mira i suživota u Svetoj Zemlji i općenito na Bliskom istoku, poštujući vjersku slobodu svih naroda. Sveta Stolica smatra da to nije dosta za rješenje problema. Potrebno je omogućiti Palestincima da napokon dobiju vlastitu državu. Tu odluku treba uvrstiti u pokušaje postizanja konačnog rješenja predviđenog rezolucijom 181 Ujedinjenih naroda još iz 1947. godine, kojom su Ujedinjeni narodi predvidjeli osnivanje dviju država: Izraela i Palestine, što Sveta Stolica podržava već od početka. Dok je izraelska država odavna osnovana, Palestina na to čeka već punih 65 godina.

U priopćenju se navode i riječi pape Benedikta XVI. pri odlasku iz Tel Aviva u svibnju 2009. godine, kojim je tražio ne samo prekid svih oblika nasilja i terorističkih pothvata, već i potrebu priznanja međunarodne zajednice da Izrael ima pravo na postojanje i živjeti u miru i sigurnost u okviru međunarodno priznatih granica. Isto tako i palestinski narod ima pravo – prema riječima Svetog Oca – na međunarodno priznatu neovisnu i suverenu domovinu, u kojoj bi mogao živjeti dostojanstveno i slobodno se kretati. Papa je tom prilikom istaknuo kako ideja o dvije države mora postati stvarnost, a ne ostati san. Konkretnu provedbu te odluke je tražio i tajnik Svete Stolice, nadbiskup Mamberti, u svom istupu u Ujedinjenim narodima 2011.

U priopćenju Sveta Stolica podsjeća kako glasanje u Ujedinjenim narodima predstavlja uvjerenje većine zemalja članica te svjetske organizacije. To međutim ne predstavlja rješenje postojećih problema na tom području. Do toga će doći jedino stvarnim nastojanjima oko uspostave mira i stabilnosti u pravdi, poštujući zakonite čežnje izraelskog kao i palestinskog naroda. Zbog toga je Sveta Stolica pozvala odgovorne predstavnike dvaju naroda da ponovno uspostave dobronamjerne pregovore i da izbjegavaju sva djelovanja koja proturječe izjavama dobrih namjera te iskreno potraže rješenja, koja će udariti sigurne temelje trajnog mira. Sveta Stolica se obraća i međunarodnoj zajednici, tražeći da pojača svoje nastojanje i vlastitu kreativnost u pronalaženju mjera koje će pomoći uspostavi trajnog mira, poštujući prava izraelskog i palestinskog naroda. U priopćenju se navodi i zajedničko stajalište Svete Stolice u i Palestinske oslobodilačke organizacije izraženo u sporazumu od 2000. godine kojim se traži i posebni međunarodni statut za grad Jeruzalem kako bi se židovima, kršćanima i muslimanima zajamčilo poštivanje vjerske slobode i savjesti, vlastiti identitet i vjersko obilježje svetog grada Jeruzalema kao i poštivanje svetih mjesta koja se tamo nalaze. Od te ideje Sveta Stolica još uvijek nije odustala. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com