Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 16. srpnja da je Kongregacija za nauk vjere objavila Priručnik o nekim proceduralnim točkama u postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika.

Cilj je pružiti „priručnik s uputama“ za ispravno vođenje slučajeva koji uključuju đakone, prezbitere i biskupe optužene za zlostavljanje maloljetnika.

Potreba za takvim pomagalom pokazala se tijekom sastanka o „Zaštiti maloljetnika u Crkvi“, održanog 21. – 24. veljače 2019. u Vatikanu. Sam papa Franjo naglasio je „potrebu ujednačenosti među biskupima u primjeni mjerila koja vrijede kao norme, a ne samo kao smjernice“.

S obzirom na to da je riječ o priručniku u čijem je naslovu istaknuto kako se radi o prvoj verziji, dokument će s vremenom biti prilagođavan kako bi odgovorio na izazove na temelju novih iskustava u primjeni. U izradi novijih verzija očekuje se i suradnja biskupija, institucija, crkvenih sveučilišta, prihvatnih centara koji će pomoći ispraviti ili razjasniti ona mjesta koja zahtijevaju dublja promišljanja, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria Ferrer napomenuo je kako je Priručnik namijenjen prvenstveno biskupima, ordinarijima i rektorima sjemeništa te pravnicima koji im pomažu u rješavanju slučajeva. Međutim, istaknuo je kako to nije zakonski tekst, nego više „uputa za upotrebu“ kojom se želi pomoći svima koji se suočavaju sa slučajevima zlostavljanja

Priručnik se, između ostaloga, bavi pitanjima poput: Što treba činiti kada se zaprimi informacija o mogućem zlostavljanju maloljetnika od strane klerika?, Kako provesti preliminarnu istragu?, Kako informirati Kongregaciju za nauk vjere o preliminarnoj istrazi?, i slično.

Istaknuto je i kako ovaj novi dokument nije zamjena za obuku kanonskih odvjetnika. „Samo se dubokim poznavanjem zakona i njegove svrhe može adekvatno služiti istini i pravdi, koje na poseban način treba tražiti u pitanjima teških prijestupa zbog dubokih rana koje nanose crkvenom zajedništvu“, stoji u tekstu.