PRIMJER DIJALOGA I SURADNJE

Sveta Stolica i Palestina potpisale povijesni ugovor

Opći ugovor tiče se ključnih vidika života i djelatnosti Katoličke Crkve u Palestini, uključujući slobodu prakticiranja vjere za Crkvu i kršćane, kao i njihovo cjelovito sudjelovanje u društvenom životu.

11406304_1022271217784482_7830882321014385365_o

Foto: L’ Osservatore Romano

Sveta Stolica i Država Palestina potpisale su u petak u Vatikanu opći ugovor, 15 godina nakon temeljnog ugovora iz 2000. godine. Opći ugovor tiče se ključnih vidika života i djelatnosti Katoličke Crkve u Palestini, uključujući slobodu prakticiranja vjere za Crkvu i kršćane, kao i njihovo cjelovito sudjelovanje u društvenom životu.

Prigodom potpisivanja novoga ugovora, tajnik za odnose s državama Svete Stolice, nadbiskup Paul Gallagher, rekao je da u složenoj situaciji Bliskoga istoka, gdje se u nekim zemljama kršćane i progoni, ovaj ugovor daje dobar primjer dijaloga i suradnje.

Iskreno se nadam da će služiti kao model za druge arapske i većinski muslimanske zemlje – istaknuo je nadbiskup. Također je naglasio važnost poglavlja o vjerskoj slobodi i slobodi savjesti. Još jednom potvrđujem osobitu pažnju Svete Stolice za Bliski istok i Svetu zemlju, kao i njezinu radost zbog potpisanog ugovora – rekao je mons. Gallagher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Države Palestine, Riad Malki, predstavljao je svoju zemlju prigodom potpisivanja ugovora, za koji je kazao da utvrđuje i poboljšava sadašnje stanje, u kojem Katolička Crkva uživa prava, povlastice, imunitet i slobodan pristup. Potvrđuje važnu ulogu Crkve u životu mnogih Palestinaca – rekao je Malki. I nadbiskup Gallagher i palestinski ministar vanjskih poslova izrazili su nadu da će se opći ugovor provesti bez kašnjenja.

Radio Vatikan | Bitno.net

Objavljeno: 27. lipnja 2015.

Možda vam se svidi