Papu nisam vidio otkad je otišao iz Buenos Airesa. Bilo mi je čudno gledati ga kao Papu i stoga sam bio jako uzbuđen. Papa je jako dobro, izgleda mi pun snage i pomlađen. Stoga ću se u Argentinu vratiti zadovoljan. On na svojim leđima nosi veliku odgovornost upravljanja Crkvom, a osjetio sam da ima potrebnu snagu za tu službu – ustvrdio je otac Pepe.

Na upit je li Papa nostalgičan za Argentinom, rekao je da Papa zna da mu je ovdje njegova sadašnjost. Donio sam mu termosicu i argentinskog napitka ‘mate’, a i zajedno smo malo popili. On je zadovoljan kada se govori o Buneos Airesu i Argentini, ali je svjestan da mu je biti ovdje, u službi naroda, pa i svojih korijena – kazao je velečasni.

Na pitanje je li zamijetio promjene na papi Bergogliu, rekao je da nije osjetio nikakvu razliku u odnosu kakav je bio u Buenos Airesu, ostao je jednostavan, a to se vidi i po tome kako prima ljude; i u Buenos Airesu bi ljudima izlazio u susret, a sve bi ispratio na odlasku. Imao je jednostavan radni stol, a to ima i danas u Vatikanu. On je i nadalje jednostavan, ne osjeća se knezom nego služiteljem Crkve. Ta nas je njegova jednostavnost uvijek hrabrila, a to sam osjetio i ovaj put. Uvijek je mislio na druge, posebice na najpotrebitije kojima želi biti jako blizak. Mogu dakle ustvrditi da je ostao isti, uvijek je pun snage i želje da čini dobro, čak mi se čini mlađim – istaknuo je otac Pepe.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Na upit sjećaju li se Argentinci nadbiskupa Bergogila, rekao je da je donio mnogo krunica da ih Papa blagoslovi. Kad su ljudi saznali da ću se s njim sresti, onda su navalili s pismima, krunicama i knjigama. Poklonio sam mu i knjigu ‘Skupina za rehabilitaciju ovisnika u favelama’ koju sam napisao, a on nije zaboravio da je utemeljitelj te skupine i kako je na Veliki četvrtak prije pet godina prao noge mladima. Sad sam mu predao pisma tih mladih, koji danas žive novim životom, zaposleni su i imaju svoje obitelji. Stoga smo željeli da baš njemu poklonimo prvi primjerak knjige. Svi ga se rado sjećaju – ustvrdio je otac Pepe.

Na novinarov upit prati li Papa njihov rad u predgrađima Buenos Airesa, rekao je da Papa želi da nastave raditi s mladima, a ja sam uvjeren da je najbolji način da mu očitujemo svoju odanost ako nastavimo njegovo djelo. Papa potiče i druge svećenike da žive u periferijama. Znamo da u mnogim krajevima svijeta ima svećenika koji rade i žive u siromašnim predgrađima. Kad je Bergoglio bio u Buenos Airesu iz periferija je gledao grad, a taj je njegov pogled bio veliki prinos Crkvi u argentinskoj metropoli – zaključio je popularni velečasni Pepe.

(rv/bitno.net)