Sveti je Otac prošle subote primio u audijenciju velečasnoga Joséa Mariju di Paolo, argentinskog svećenika poznatog nadimkom ‘otac Pepe’, koji živi u jednom barakaškom predgrađu Buenos Airesa. Unatoč smrtnim prijetnjama trgovaca drogom, koje je javno optužio, on ne prestaje sa svojim zauzimanjem za isključene iz društva. Nakon audijencije dao je intervju za Radio Vatikan, a na upit o susretu s Papom rekao je da je bio vrlo uzbudljiv

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Papu nisam vidio otkad je otišao iz Buenos Airesa. Bilo mi je čudno gledati ga kao Papu i stoga sam bio jako uzbuđen. Papa je jako dobro, izgleda mi pun snage i pomlađen. Stoga ću se u Argentinu vratiti zadovoljan. On na svojim leđima nosi veliku odgovornost upravljanja Crkvom, a osjetio sam da ima potrebnu snagu za tu službu – ustvrdio je otac Pepe.

Na upit je li Papa nostalgičan za Argentinom, rekao je da Papa zna da mu je ovdje njegova sadašnjost. Donio sam mu termosicu i argentinskog napitka ‘mate’, a i zajedno smo malo popili. On je zadovoljan kada se govori o Buneos Airesu i Argentini, ali je svjestan da mu je biti ovdje, u službi naroda, pa i svojih korijena – kazao je velečasni.

Na pitanje je li zamijetio promjene na papi Bergogliu, rekao je da nije osjetio nikakvu razliku u odnosu kakav je bio u Buenos Airesu, ostao je jednostavan, a to se vidi i po tome kako prima ljude; i u Buenos Airesu bi ljudima izlazio u susret, a sve bi ispratio na odlasku. Imao je jednostavan radni stol, a to ima i danas u Vatikanu. On je i nadalje jednostavan, ne osjeća se knezom nego služiteljem Crkve. Ta nas je njegova jednostavnost uvijek hrabrila, a to sam osjetio i ovaj put. Uvijek je mislio na druge, posebice na najpotrebitije kojima želi biti jako blizak. Mogu dakle ustvrditi da je ostao isti, uvijek je pun snage i želje da čini dobro, čak mi se čini mlađim – istaknuo je otac Pepe.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Na upit sjećaju li se Argentinci nadbiskupa Bergogila, rekao je da je donio mnogo krunica da ih Papa blagoslovi. Kad su ljudi saznali da ću se s njim sresti, onda su navalili s pismima, krunicama i knjigama. Poklonio sam mu i knjigu ‘Skupina za rehabilitaciju ovisnika u favelama’ koju sam napisao, a on nije zaboravio da je utemeljitelj te skupine i kako je na Veliki četvrtak prije pet godina prao noge mladima. Sad sam mu predao pisma tih mladih, koji danas žive novim životom, zaposleni su i imaju svoje obitelji. Stoga smo željeli da baš njemu poklonimo prvi primjerak knjige. Svi ga se rado sjećaju – ustvrdio je otac Pepe.

Na novinarov upit prati li Papa njihov rad u predgrađima Buenos Airesa, rekao je da Papa želi da nastave raditi s mladima, a ja sam uvjeren da je najbolji način da mu očitujemo svoju odanost ako nastavimo njegovo djelo. Papa potiče i druge svećenike da žive u periferijama. Znamo da u mnogim krajevima svijeta ima svećenika koji rade i žive u siromašnim predgrađima. Kad je Bergoglio bio u Buenos Airesu iz periferija je gledao grad, a taj je njegov pogled bio veliki prinos Crkvi u argentinskoj metropoli – zaključio je popularni velečasni Pepe.

(rv/bitno.net)