svećenik

Identitet i poslanje svećenika, te opasnost klerikalizma središnje su teme o kojima je u razgovoru za Vatican Insider govorio nedavno imenovani Prefekt kongregacije za kler i budući kardinal mons. Beniamino Stella.

– Svećenik je netko tko iz dana u dan želi slušati Isusa, čak i kad to uključuje žrtvu i netko kome je Očeva želja svakodnevna hrana. Kao svećenici ne smijemo zaboraviti „biti s Isusom“ kako bi nastavili poslanje među ljudima. Zato moramo „biti svećenici“, a ne „raditi kao svećenici“, inače ćemo se raspršiti u štetnom aktivizmu – izjavio je mons. Stella.

Govoreći o identitetu svećenika, naglasio je kako onaj tko želi „biti svećenik“ mora imati „svećeničku dušu i biti prvi pastir kako bi svoju službu ispravno živio“, te kako „pastoralna ljubav mora biti određujući element svećeničkog života“.

– Svećenik je tu kako bi činio ono što je činio Isus. On je pomagao bolesnima i onima koji su tražili njegovu pomoć pokazujući Božje milosrđe, liječeći duše, opraštajući grijehe i proglašavajući Kraljevstvo Božje, ne odbacujući nikoga – kaže mons. Stella.

Da bi ostvario svoj poziv svećenik iznad svega mora „biti uz Gospodina i to u osobnoj i liturgijskoj molitvi, te živjeti trezvenim životom i predavati se potrebnima s blagošću duha“, kako bi svi u njemu mogli vidjeti slugu – „čovjeka koji u središtu svojega života nema osobni interes, već Isusa i Njegovo Evanđelje“, dodaje Prefekt.

Veliku opasnost za istinsko ostvarenje poslanja Crkve mons. Stella vidi u „klerikalizmu“ – stavu o kojemu je vrlo često govorio i papa Franjo.

– Čini mi se kako Sveti Otac pod pojmom „klerikalan“ podrazumijeva tip svećenika koji želi izdavati naređenja, koji je uvjeren da je uvijek u pravu te zbog toga postaje zatvoren i time ugrožava poslanje Crkve. Klerikalan svećenik je svećenik koji je zatvara u svoj oklop, svoj misaoni svijet i ne sluša savjete drugih, osobito laika, te ne prepoznaje ulogu laika u poslanju Crkve. Ponekad takvi svećenici vjeruju kako mogu biti iznad drugih, osobito iznad siromašnih i neukih, zato što bi pripadali nekoj vrsti kaste i imali određene privilegije i moći. „Klerikalizam“ je loš za svećenike zato što iskrivljuje njihovo poslanje i štetan za laike stoga što onemogućava njihovo kršćansko sazrijevanje – naglašava ovaj 71-godišnji biskup.

Klerikalan svećenik je svećenik koji se zatvara u svoj oklop, svoj misaoni svijet i ne sluša savjete drugih, osobito laika

Najboljim lijekom protiv klerikalizma mons. Stella smatra svakodnevno preispitivanje savjesti, kako svećenik ne bi zaboravio da je na poseban način pozvan svjedočiti vjeru, a ne tražiti poseban društveni položaj koji bi ga stavio iznad drugih.

– Moramo biti usmjereni prema Križu, prema poniznoj i tihoj Djevici Mariji koja sluša, trpi i predaje se. Nadam se da svi, uključujući i mene, mogu svakodnevno hoditi ovim putem – uz Božju pomoć – kaže mons. Stella, te dodaje kako ključnu ulogu u oblikovanju takvih svećenika imaju bogoslovije u kojima veliku važnost ima ispravan odabir kandidata, te odgoj koji ne smije biti požurivan već temeljit – s naglaskom na kvaliteti, a ne na kvantiteti.

– Bogoslovi su sjeme nade. Ako danas budemo imali dobre bogoslove, sutra ćemo imati dobre svećenike. Zato naglašavam koliko je važno pomoći im da u svoja srca usade Kristove osjećaje. Krist mora biti ogledalo svakom bogoslovu, primjer koji će slijediti, glas koji će slušati – ističe mons. Stella.

U spomenutom razgovoru, ovaj dugogodišnji vatikanski diplomat osvrnuo se i na papino imenovanje novih kardinala među kojima je i on:

– U subotu 11. siječnja, dan prije nego će imena biti obznanjena, prisustvovao sam redovitoj audijenciji kod Pape na kojoj se govorilo o radu dikasterija. Neposredno prije odlaska Sveti Otac rekao mi je kako će moje ime biti na popisu novih kardinala koji će biti objavljen sljedeći dan. Priopćio mi je tu vijest na vrlo jednostavan i smiren način. Jedno mi je osobito ostalo u sjećanju: kad mi je rekao vijest, pogledao me ravno u oči, prodornim pogledom, kao da mi govori:“Budi hrabar, Bog će ti pomoći!“ Bio je to za mene vrlo snažan trenutak.

Govoreći o svom radu na mjestu Prefekta kongregacije za kler, mons. Stella je izjavio kako nastoji ohrabriti i potaknuti biskupe i svećenike s kojima se susreće:

– Koristim snažne riječi kojima želim podsjetiti svećenike da su odabrali predivan put koji je vrijedan življenja – naviještati Njegovo ime i biti radosnim svjedocima Njegove Ljubavi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net