Papa_angelus

Bogoslužje današnje četvrte i posljednje nedjelje došašća želi nas pripraviti na Božić koji je već na vratima. Poziva nas na promatranje i razmatranje događaja Anđelova navještenja Mariji. Gabrijel Djevici otkriva Gospodinovu volju da postane majka njegova jedinorođenog Sina: Začet ćeš i roditi sina i dat ćeš mu ime Isus. Bit će velik i zvat će se Sin Svevišnjega (Lk 1,31-32).

Upravimo svoj pogled na ovu jednostavnu nazaretsku Djevicu, u trenutku kad se otvara božanskoj poruci svojim DA. Uočimo dva važna vidika njezina ponašanja, što za nas predstavljaju primjer priprave za Božić.

Prije svega Marijina vjera, njezino djelovanje u vjeri; vjeri kojom osluškuje riječ Božju, kako bi joj se potpuno prepustila; u punoj raspoloživosti uma i srca. U svom odgovoru: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi’ (r. 38), Marija ne zna kojim putem joj je ići; koje boli ima podnijeti i kojim se opasnostima izložiti, ali je svjesna da je Gospodin onaj koji to od nje traži, te se sasvim pouzda u njega i prepušta se njegovoj ljubavi.

Drugi je vidik sposobnost Majke Kristove da raspozna Božje vrijeme; Božji trenutak – rekao je Sveti Otac. Marija je Ona koja je svojim DA, omogućila utjelovljenje Sina Božjega; otajstvo od vijeka skriveno (Rm 16,25). Zahvaljujući svom poniznom, ali hrabrom DA, omogućila je utjelovljenje Riječi. Marija nas uči uhvatiti zgodan čas u koji Isus prolazi našim životom i od nas očekuje spreman i velikodušan odgovor.

Zapravo, otajstvo Isusova rođenja u Betlehemu, koje se povijesno ostvarilo prije dvije tisuće godina, aktualizira se, kao duhovni događaj, u onom liturgijskom danas. Riječ koja se nastanila u Marijinu djevičanskom krilu, u božićnom slavlju iznova kuca na srce svakoga kršćanina. Svatko je od nas, poput Marije, pozvan odgovoriti sa svojim osobnim i iskrenim DA, stavljajući se potpuno na raspolaganje Bogu i njegovu milosrđu; njegovoj ljubavi.

Koliko puta Isus prolazi našim životom; koliko puta šalje svog anđela i koliko puta to uopće ne primijetimo jer smo zadubljeni u svoje misli, u svoje poslove i to upravo u ove dane svoje priprave? – zapitao se Sveti Otac. Upravo ovih dana Isus prolazi i kuca; očekuje prijem i DA, poput onoga Marijina. Jedan je svetac govorio kako se boji da Gospodin ne prođe. Znate li zbog čega se bojao? – upitao je Papa – bojao se da će Gospodin proći, a da ga on neće opaziti i pustit će ga da prođe… Kad u srcu osjetimo da želimo biti bolji – pokajavši se za ono što smo počinili – Gospodin upravo tada kuca. Daje ti da osjetiš volju da budeš bolji, bolja; da budeš bliži ljudima i Bogu… Ako to osjetiš, stani… Tu je prisutan Gospodin. Idi na molitvu ili možda na ispovijed. Ako osjećaš volju da postaneš bolji ili bolja, On je onaj koji kuca; ne pusti Ga da prođe – potaknuo je Papa.

U tajni Božića, uz Mariju je tiho prisutan i Josip. Primjer Marije i Josipa za sve nas je poziv da prihvatimo u potpunoj otvorenosti Isusa, koji se iz ljubavi [prema nama] učinio našim bratom. Dolazi svijetu donijeti dar mira: …a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim (Lk 2,14), kako su anđeli navijestili pastirima.

Dragocijeni dar Božića je mir; a naš istinski mir je Krist – podsjetio je Papa, dodajući kako Krist prolazi i kuca na naša srca, te pozvavši sve da se pouzdaju u zagovor Majke Marije i sv. Josipa, kako bi zaista živjeli kršćanski Božić, slobodni od svake svjetovnosti i spremni prigrliti Spasitelja – Boga s nama.
Nakon molitve Angelusa, Sveti Otac je pozdravio vjernike Rima i hodočasnike pristigle iz drugih zemalja, kao i brojne obitelji, župske i druge zajednice. Ponovio je da ako u srcu osjetimo želju biti bolji i bliži ljudima oko nas, to je Gospodin koji prolazi i kuca na naše srce. Otvorimo mu. Na posljetku je svima zaželio da im ovaj Božić bude Božić nade, vrata otvorenih Gospodinu, radosti i bratstva, te se preporučio u molitve, otpuštajući okupljene vjernike svojim uobičajenim pozdravom.

RV | Bitno.net