Levada

Kardinal se Levada, pročelnik Zbora za nauk vjere i predsjednik Papinskoga povjerenstva Ecclesia Dei, 13. lipnja susreo s msgr. Bernardom Fellayjem, vrhovnim poglavarom Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i njegovim asistentom. Susretu su nazočili msgr. Luis Ladaria, tajnik Zbora za nauk vjere i msgr. Guido Pozzo, tajnik Papinskoga povjerenstva Ecclesia Dei.

Na susretu je Sveta Stolica predstavila vrjednovanje teksta koji je Svećeničko bratstvo u travnju uručilo kao odgovor na doktrinarnu preambulu koju je Zbor za nauk vjere uručio Bratstvu 14. rujna 2011. godine. U naknadnoj je raspravi bilo moguće iznijeti prikladna tumačenja i pojašnjenja. Msgr. Fellay je objasnio sadašnje stanje Svećeničkog bratstva sv. Pio X. i obećao je da će u razumnom roku dostaviti svog odgovor.

Tijekom susreta predan je nacrt dokumenta u kojem se predlaže Osobna prelatura kao najprikladnije sredstvo za eventualno kanonsko priznavanje Bratstva. Kao što je već rečeno u tiskovnom priopćenju 16. svibnja 2012. godine, potvrđuje se da će stanje trojice biskupa Svećeničkog bratstva sv. Pija X. biti razmatrano zasebno i pojedinačno.

Na kraju susreta izražena je želja da se i ovim naknadnim promišljanjem mogne stići do punog zajedništva Bratstva sa Svetom Stolicom. (rv/bitno.net)