Papa Franjo primio je u ponedjeljak 7. studenog poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog Svjatoslava Ševčuka, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dok Tiskovni ured Svete Stolice nije objavio detaljnije informacije o susretu, talijanska informativna agencija SIR navodi kako je to prvi put da kijevsko-halički nadbiskup napušta Ukrajinu od početka rata, kako bi u Rim „prenio vapaj ukrajinskog naroda”. Nadbiskup Ševčuk boravit će tjedan dana u Rimu gdje će imati nekolicinu sastanaka u Vatikanu.

Prema bilješci rimskoga Tajništva velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog, nadbiskup Ševčuk poklonio je papi Franji fragment ruske mine koja je u ožujku uništila fasadu grkokatoličke crkve u Irpinu blizu Kijeva.

„Simboličan je to dar”, navodi se u bilješci, „ne samo zato što je Irpin jedan od prvih ‘gradova mučenika’ pogođenih ruskom agresijom na Ukrajinu, već zato što se slični komadi mina izvlače iz tijela vojnika, civila i ukrajinske djece i vidljivi su znak razaranja i smrti koje rat svakodnevno nosi.”

Nadalje, navodi se kako je za vrijeme audijencije Papa ponovno izrazio svoju blizinu napaćenom ukrajinskome narodu te potaknuo nadbiskupa i njegova pastire na „evanđeosku službu blizine napaćenom narodu, pritisnutom strahom i ratnim nasiljem”. Papa je ponovio „opredijeljenost Svete Stolice za prestanak agresije i uspostavu pravednog mira”. Predanost Svete Stolice, rekao je Papa, je također u promicanju solidarnosti s ukrajinskim narodom, kao i pružanje podrške mirovnim naporima.

Nadbiskup Ševčuk kazao je kako je rat u Ukrajini „kolonijalni rat, a mirovni prijedlozi koji dolaze iz Rusije su prijedlozi za kolonijalnu pacifikaciju. Ti prijedlozi impliciraju nijekanje postojanja ukrajinskog naroda, njegove povijesti, kulture pa čak i Crkve. To je uskraćivanje prava ukrajinske države na postojanje, priznatog od strane međunarodne zajednice s njezinim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Na tim premisama, ruskim prijedlozima nedostaje tema za dijalog.” Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve predstavio je Papi podršku koju Crkva pruža ljudima u ratnim uvjetima te ispričao što je vidio obilazeći zajednice u središnjoj, istočnoj i južnoj Ukrajini, područjima koja su najviše pogođena ratom.

„Govorio sam Papi o službi naših biskupa, svećenika, redovnika i redovnica na trenutačno okupiranim područjima. Naglasio sam da su svi naši dušobrižnici ostali bliski napaćenom narodu. Objasnio sam kako su sve naše katedrale, crkve i samostani postali središta utočišta, gostoprimstva i humanitarne službe”, rekao je kijevsko-halički nadbiskup.

Papi je predstavljen i pastoralni plan Ukrajinske grkokatoličke Crkve za 2023. godinu u čijem je središtu „služenje najslabijima, prihvat i podrška prognanicima, liječenje rana nanesenih ratom”. Nadbiskup je također „zahvalio Papi za sve što je učinjeno za zaustavljanje rata i posredovanje u miru, oslobađanje talaca i zatvorenika, organiziranje univerzalne solidarnosti Katoličke Crkve s napaćenim ukrajinskim narodom”.