Stručnjaci Papinske akademije za život objavili su u časopisu Nature Machine Intelligence članak „Doprinosi Katoličke Crkve etičkim promišljanjima u digitalnom dobu“, objavio je 17. svibnja Vatican News.

Stručnjaci su na početku članka podsjetili na sporazum o etičkoj primjeni umjetne inteligencije koji su u veljači potpisali Papinska akademija za život, Microsoft, IBM te predstavnici Europskog parlamenta, FAO-a i talijanske Vlade. U njemu se navodi kako primjena umjetne inteligencije treba biti čovjekocentrična.

Skupina stručnjaka s Papinske akademije istaknula je kako kršćanska antropologija „promiče etiku otvorenu budućnosti, znanosti i tehnologiji“. Isto tako, istaknuli su važnost započetoga dijaloga između tehnoloških stručnjaka i znanstvenika iz društvenog područja, a nadaju se da će se on proširiti i na filozofsko i teološko područje.

U zaključku se naglašava kako digitalne inovacije i tehnološki napredak moraju pridonijeti ljudskom razvoju i dobrobiti te poštovanju okoliša. To se mora postići pravednim djelovanjem, opsežnom i uključivom suradnjom te jačanjem dijaloga među religijama.