Papa o socijalnom nauku

‘To što sam za siromašne ne čini me komunistom – ljubav za siromašne u srcu je Evanđelja’

O zemlji, kući i poslu govorio je papa Franjo sudionicima međunarodnoga susreta pučkih pokreta, koje je primio u srijedu audijenciju. Papa je rekao da treba ojačati demokraciju, pobijediti glad i rat, te svima jamčiti dostojanstvo, poglavito siromašnijima i marginaliziranima, prenosi Radio Vatikan.

Papa

Očekivao se takav govor od pape Franje, koji je uvijek bio blizak zajednicama ‘cartonerosa i campesinosa’. Papa je rekao da se pučki pokreti danas sučeljavaju „s razarajućim učincima novčane moći“, dodajući da se „sablazan siromaštva ne pobjeđuje promičući strategije koje siromašne pretvaraju u udomljena i bezopasna bića“. Isus bi takve nazvao dvoličnjacima, jer ne žele da siromašni ostvare svoja prava – kazao je Sveti Otac.

Kad govorim o tim stvarima, nekima se čini da je Papa komunist. Ne shvaćaju da je ljubav prema siromašnima u središtu Evanđelja. Zemlja, kuća i posao su „sveta prava“, to je socijalni nauk Crkve. Obraćajući se pak ‘campesinosima’, rekao je da je zločin što milijuni osoba pate zbog gladi, a „financijska špekulacija uvjetuje cijenu hrane, izjednačujući je s drugom potrošnom robom“, te ih potaknuo da se bore za dostojanstvo seljačkih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se beskućnicima, rekao je da živimo u „velikim, modernim, oholim i taštim gradovima“. Ti su gradovi za sretnu manjinu, a tisućama naših bližnjih, uključujući djecu, niječu krov nad glavom. U svijetu nepravdâ, obiluju eufemizmi zbog čega se neku bijednu osobu jednostavno naziva „osobom bez stalnoga boravišta“. Često se iza eufemizma skriva zločin – ustvrdio je Papa, a potom pohvalio gradske uprave koje se posvećuju urbanoj integraciji.

Govoreći pak o siromaštvu, rekao je da je najveće siromaštvo ono koje ne omogućuje zaradu za svagdanji kruh, koje onemogućuje dostojan posao. Papa je podsjetio na mlade bez posla, dodajući da takvo stanje nije neizbježno jer je posljedica gospodarskog sustava, koji na prvo mjesto stavlja profit i potrošnju. Rekao je da svi imaju pravo na dostojnu plaću i na socijalnu sigurnost. Ovdje ima i „’cartonerosa’, putujućih prodavača, rudara, ‘campesinosa’, kojima se niječe pravo na rad, pravo na sablažnjavanje; stoga svoj glas želim ujediniti s vašim i poduprijeti vas u vašoj borbi – ustvrdio je Sveti Otac.

Osvrćući se na odnos između ekologije i mira, rekao je da se problem odnosi na sve, te da o njemu ne mogu odlučivati sami političari. Papa je ponovio da je u tijeku „Treći svjetski rat“, koji se vodi u pojedinim dijelovima svijeta. Da bi se održali, neki gospodarski sustavi moraju voditi rat. Previše je patnje i razaranja, previše boli. Danas se na cijeloj zemlji, u svim narodima, u svakom srcu i pučkom pokretu uzdiže vapaj za mirom: Nikada više rat – ustvrdio je Sveti Otac, dodajući da priprema encikliku o ekologiji.

Pitajući se zašto u svijetu postoje ti problemi, odgovorio je da je to stoga jer je svjetski ustroj iz središta izbacio čovjeka i na njegovo mjesto postavio profit, odnosno novac. Svijet je zaboravio Boga Oca, postao je siroče jer je odstranio Boga. Papa je potaknuo pučke pokrete na promjenu sadašnjeg sustava, na izgradnju drukčije strukture. To valja odvažno i razumno činiti, uporno bez nasilja. Mi kršćani imamo lijep program: Blaženstva i 25. poglavlje Matejeva evanđelja – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 30. listopada 2014.

Možda vam se svidi