Bitka protiv droge ne može se dobiti drogom. Droge su zlo, a ni s kojim zlom ne može biti kompromisa ili predaje. Govoreći ‘ne’ svakom obliku korištenja droge, moramo istovremeno reći ‘da’ životu, ‘da’, ljubavi, ‘da’ drugima, ‘da’ obrazovanju, ‘da’ većim mogućnostima zaposlenja. Ako kažemo ‘da’ svemu tome, neće biti mjesta za drogu, zloporabu alkohola i druge oblike ovisnosti – rekao je mons. Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, govoreći na posebnom zasjedanju Opće skupštine o problemu droge u svijetu.

Sveta Stolica snažno odbacuje korištenje ilegalnih droga i legalizaciju uporabe narkotika – naglasio je mons. Auza, podsjećajući na opomenu pape Franje: Smanjenje širenja i utjecaja ovisnosti o drogama neće se postići liberalizacijom korištenja droge, nego je potrebno suočiti se s problemima koji leže u temelju njihova korištenja, promičući veću pravednost, odgajajući mlade u vrijednostima koje izgrađuju društvo, prateći one u teškoćama i pružajući im nadu u budućnost.

Zbog toga – istaknuo je mons. Auza – stajalište je Svete Stolice da su pokušaji ozakonjivanja, u koliko god ograničenoj mjeri, takozvanih rekreacijskih droga ne samo duboko upitni sa zakonodavnog gledišta, nego ni ne uspijevaju postići željeni učinak.

Sveta Stolica ne može dovoljno naglasiti važnost obitelji kao zaglavnog kamena prevencije, liječenja, rehabilitacije, reintegracije i zdravlja. Obitelj čini sam temelj društva. Kad je jedan član ovisan, čitava obitelj pati. Osim toga, korištenje droga ne utječe negativno samo na odnose među članovima obitelji, nego i na širu zajednicu te u konačnici vodi destabilizaciji civilnoga društva – napomenuo je stalni promatrač Svete Stolice.

Istraživanja stalno pokazuju ključnu ulogu obitelji u borbi protiv korištenja droge te potvrđuju da se središnja načela društvenih odnosa uče kod kuće. Stoga, djeca koja su odrasla u brižnom obiteljskom okruženju općenito su primila potrebni odgoj koji će im pomoći reći ‘ne’ drogama. Pošasti proizvodnje i prodaje droge postoje zbog potražnje ovisnih pojedinaca. Stoga – zaključio je mons. Auza – obrazovanje djece i mladih o štetnosti droge važan je čimbenik u borbi protiv tog zla.

Napomenuo je da čak i u obiteljima sa snažnim svezama i u skladnim i mirnim zajednicama neki pojedinci nažalost padnu u ovisnost. I njima je potrebna sva moguća pomoć, uključujući cjelovite zdravstvene i socijalne usluge koje su dostupne, učinkovite i pristupačne.

Nadbiskup je napomenuo da nisu svi zločini povezani s drogom jednako teški: prema međunarodnim trgovcima drogom, lokalnim raspačavačima i korisnicima treba se odnositi u skladu s načelom proporcionalnosti. Nerazmjeran odgovor bio bi protivan duhu pravednosti i ne bi pomogao rehabilitaciji onih koji su postali ovisni o drogi.

Za borbu protiv problema droge – koji nadilazi državne granice i utječe na ljude diljem svijeta – potrebna je međunarodna suradnja za integriranu i uravnoteženu strategiju. Osnovno shvaćanje ljudskoga dostojanstva potiče nas da, osobito po normama i mehanizmima međunarodnoga prava, učinimo sve što možemo da zaštitimo sve građane svijeta od pošasti droge – ustvrdio je na koncu mons. Auza.

RV | Bitno.net