Second_Vatican_Council_by_Lothar_Wolleh_006, Talijanska policija, spriječen teroristički napad na Vatikan, Izraelska ambasada u Rimu

Talijanska policija uhitila je 4 osobe u antiekstremističkoj akciji na sjeveru zemlje, među kojima i talijanskog državljanina marokanskog porijekla koji je navodno trebao izvršiti teroristički napad u Rimu tijekom Godine milosrđa, javlja talijanska novinska agencija ANSA.

Prema riječima milanskog javnog tužitelja Maurizija Romanellija, policajci su presreli WhatsApp poruku upućenu Abderrahimu Moutahrriku, jednom od četvero uhićenih, u kojoj je pisalo: “Dragi brate Abderrahime, šaljem ti… pjesmu o bombi… poslušaj šeika i udari.” Pretpostavlja se kako je šeik o kojem se govori zapravo vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi, kojeg se obično naziva kalifom, ili neki od drugih ISIL-ovih šeika.

Također je istaknuto kako je poruka poslana s teritorija pod kontrolom terorističke Islamske države, pritom nema naznaka da se napad trebao dogoditi u skoro vrijeme.

Kako tvrde istražitelji, Moutahrrik je navodno planirao napasti Izraelsku ambasadu i Vatikan, što je rekao i jednoj od uhićenih osoba, Abderrahmaneu Khachiau, marokanskom državljaninu u snimljenom razgovoru od 6. veljače. “Želim udariti na Izrael u Rimu”, izjavio je tom prilikom Moutahrrik, navodno ponovivši to isto albanskom državljaninu od kojeg je htio nabaviti oružje za spomenuti napad.

“Kunem se da ću, ako uspijem odvesti svoju obitelj na sigurno, ove neprijatelje prvi napasti (…) u križarskoj Italiji (…) Vatikan, uz volju Božju”, stoji u još jednoj snimci razgovora između Moutahrrika i Mohameda Koraichija, ISIL-ova vojnika. “Moj jedini zahtjev tiče se moje obitelji, želim (…) da moja djeca provedu neko vrijeme odrastajući u Islamskom kalifatu.”

Talijanska policija uhitila je Moutahrrika i njegovu ženu dok su planirali iz svog doma u talijanskom gradu Leccu otići na teritorij pod kontrolom Islamske države.

Abderrahim Moutahrrik već je neko vrijeme živio u Italiji, gdje je ostvario i uspješnu karijeru u boksu.

Talijanski premijer Matteo Renzi zahvalio se policijskim i pravosudnim službama na uspješno odrađenoj antiterorističkoj operaciji. “Iznimno važna antiekstremistička operacija na sjeveru ovog jutra”, poručio je Renzi jučer na svom Twitter profilu.


Tino Krvavica | Bitno.net