Meksiko

Zalaganje Benedikta XVI. za mir središnja je tema tijekom cijelog putovanja, rekao je nadbiskup Leona Jose Guadalupe Martin Rabago, u razgovoru za dnevni list “Manana”. Nadbiskup Rabago, govoreći o ratu trgovaca drogom, istaknuo je da je samo tijekom 2006. godine ubijeno oko 50.000 osoba. I problemi selilaca iz Latinske Amerike Papi su stalno na srcu.

Meksička biskupska konferencija računa s velikim izdacima za organiziranje i osiguranje Papina pohoda, izjavio je za dnevni list “El Sol de Acapulco” generalni tajnik BK Victor Rene Rodriguez. Unatoč troškovima cijeli program će se održati kako je i planiran.

Meksička savezna država Guanajuato bit će zona visoke sigurnosti tijekom posjeta Benedikta XVI. od 23 do 26. ožujka. Dva tjedna prije dolaska Svetog Oca, od 10. ožujka, predsjedničko osiguranje preuzima koordinaciju kontrole sigurnosti, izjavio je guverner Guanajuata Juan Manuel Oliva, kako prenosi dnevni list “Diario”. I svi svećenici, biskupi i kardinali morat će prolaziti stroge sigurnosne provjere, a očekuje se da će na Papinim susretima sudjelovati oko 2000 svećenika te oko 200 biskupa i kardinala iz Sjeverne i Južne Amerike.

U međuvremenu objavljene su neke nove pojedinosti Papina pohoda. Prije početka mise u Silau Benedikt XVI. vozit će se oko pola sata papamobilom između okupljenih vjernika, a procjenjuje se da će ih biti oko 700.000. Tijekom četverodnevnoga pohoda Meksiku predviđeno je da će Papa održati pet govora.

Za Papin posjet posebno se uređuje povijesno središtu grada Leona, šestoga po veličini u Meksiku. Prema izvješćima lokalnih medija obnavljaju se pročelja i uređuju ulice kojima će uskoro proći Sveti Otac.(ika/bitno.net)