Riječi pape Franje pronašle su svoj put i do svemira!

U ponedjeljak 12. lipnja u orbitu je lansiran “Spei Satelles” (latinski za “Satelit nade”) koji bi trebao lebdjeti na 525 km od Zemljine površine te emitirati poruke Svetog Oca, objavio je Vatikan, a prenosi CNA.

Lansiranje se odvilo u zračnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji, a satelit je u orbitu poslan na raketi Falcon 9.

“Nakon više mjeseci napornog rada, željno smo iščekivali trenutak kada će Spei Satelles biti stavljen na lansirnu rampu”, izjavila je Sabrina Corpino, voditeljica grupe studenata na Politehničkom sveučilištu u Torinu, koji su izgradili satelit.

Minijaturni satelit u sebi sadrži kopiju knjige u kojoj je dokumentiran Papin Urbi et Orbi iz vremena pandemije Covida. U poruci upućenoj svijetu s praznog Trga sv. Petra, 27. ožujka 2020., stoji: “Gospodine, blagoslovi svijet, daj zdravlje našim tijelima i utješi naša srca”.

„Tražiš od nas da se ne plašimo. Ipak, naša je vjera slaba i plašljivi smo. Ali ti nas, Gospodine, nećeš ostaviti na milost i nemilost oluji”, poručio je tada Sveti Otac, a njegove su riječi objavljene u knjizi „Zašto se bojiš? Zar nemaš vjere? Svijet koji se suočava s pandemijom“. Ona je potom pretvorena u nanoknjigu te putem satelita lansirana u orbitu otkud će emitirati poruke pape Franje na engleskom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Poruke će moći “uhvatiti” radio-entuzijasti diljem svijeta.

Papa Franjo blagoslovio je satelit i nanoknjigu tijekom opće audijencije na središnjem vatikanskom trgu 29. ožujka.