S nadom gledajte u budućnost, unatoč teškoćama – tako papa Benedikt XVI. hrabri mlade u poruci za 45. svjetski dan mira, koji se prema tradiciji slavi 1. siječnja. ‘Odgajati mlade za pravednost i mir’ naslov je poruke, predstavljene prije podne u Tiskovnome uredu Svete Stolice, u kojoj Sveti Otac ističe važnost obitelji i odgoja za izgradnju istinskog mira, tvrdeći da relativizam prijeti ispravnoj uporabi slobode.

„Ne bojte se zauzimati za svjetliju budućnost za sve“, hrabri Papa mlade koji su glavni protagonisti u poruci za Svjetski dan mira. „Nikada niste sami. U vas Crkva ima povjerenja, prati vas i hrabri nudeći vam mogućnost da sretnete Krista“. Papa je svjestan briga koje su mnogi mladi u raznim krajevima svijeta očitovali u posljednje vrijeme. Vrlo je važno da ta vrenja sa svojim idealnim nabojem privuku pozornost svih društvenih sastavnica. Crkva s pouzdanjem gleda na mlade i potiče ih da traže istinu i da brane opće dobro – stoji u poruci.

Papa poziva svekoliku svjetsku mladež da pouzdanije gledaju na budućnost, a podsjeća ih da svijet ne spašavaju ideologije nego Bog koji je ljubav: „Ne dopustite da vas u teškoćama slomi malodušnost, niti vjerujte lažnim rješenjima, koja vam se često nude kao najlakši put za rješavanje problema“. Papa potiče mlade da budu primjer i poticaj za odrasle, zauzimajući se u borbi protiv nepravdi i korupcije. Papa upozorava i političare da mladima pruže jasnu sliku o politici kao istinskoj službi za opće dobro.
U poruci se Sveti Otac osvrće i na globalnu gospodarsku krizu koja pritišće svijet, a čiji su korijeni prije svega – kako je rekao – kulturološki i antropološki. Papa je priznao da je u posljednje vrijeme porasla tjeskoba, ali unatoč tome, poziva da se s pouzdanjem gleda na sljedeću godinu: roditelje poziva da ne posustaju, unatoč teškoćama koje prijete i nerijetko razore obitelj. Papa primjećuje da je ponekad vrlo teško uskladiti posao s obiteljskom odgovornošću, čemu pridonose i neizvjesna budućnost i ubrzani način života.

Papa se obraća i političarima da konkretno pomognu obiteljima i odgojnim ustanovama, upozoravajući da nikada ne smije manjkati prikladna potpora majčinstvu i očinstvu. Između ostaloga, u poruci se ističe da se obiteljima ima omogućiti slobodan izbor odgojnih ustanova koje smatraju najprikladnijim za dobro vlastite djece, a također zahtijeva da se omogući spajanje obitelji koje su razdvojene radi priskrbljivanja sredstava za život, i obavijesna se sredstva pozivaju da pridonesu zdravom odgoju.
U poruci je istaknuta potreba da se odgaja za istinu i slobodu. U svome srcu čovjek nosi žeđu za beskonačnim, jer je stvoren na Božju sliku i priliku – piše Sveti Otac podsjećajući da čovjek jedino u odnosu s Bog shvaća značaj slobode, objašnjavajući da se sloboda ne sastoji u odsutnosti veza niti u premoćnosti proizvoljnosti. Papa upozorava na opasnost od pretjeranog individualizma, sveobuhvatnog relativizma, prema kojemu nema ničeg konačnog nego je ‘vlastiti ego i njegova volja’ vrhovno mjerilo.

Ispravno služenje slobodom glavno je u promicanju pravednosti i mira – istaknuo je Sveti Otac. Stoga je nužan odgoj za pravednost u svijetu koji se ravna jedino prema mjerilima korisnosti, profita i posjedovanja. Neke su struje moderne kulture, prožete gospodarsko racionalističkim i individualističkim načelima, udaljile poimanje pravednosti od njezinih nadnaravnih korijena – tvrdi Benedikt XVI.

Mir je plod pravednosti i ljubavi, dar je Božji, ali je i djelo koje valja ostvariti. Da bismo bili istinski mirotvorci, moramo se odgajati u suosjećanju, solidarnosti, suradnji, bratstvu, i biti pažljivi i aktivni u zajednici da se ljudi zanimaju za nacionalne i međunarodne probleme – stoji u zaključku Papine poruke. (rv/bitno.net)