O blaženom Oscaru Arnulfu Romeru koji je 24. ožujka 1980. godine ubijen iz mržnje prema vjeri, a 23. svibnja ove godine proglašen blaženim, govorio je Sveti Otac na prijepodnevnom susretu sa salvadorskim izaslanstvom, prenosi Radio Vatikan.

“Romerovo se mučeništvo nastavilo čak i nakon njegove smrti” primijetio je Papa.

“Nadbiskupa su Romera i nakon umorstva, njegova braća svećenici i biskupi ogovarali i lažno optuživali. To mi daje snagu… Jedino Bog poznaje povijest osoba. Često se pak osobe koje su žrtvovale vlastiti život, koje su mrtve, kamenuje najtvrđim kamenom, to jest jezikom” kazao je Papa.

Nadbiskup je Romero bio „dobar pastir, pun ljubavi prema Bogu i prema svojoj braći. Do smrti je svjedočio evanđelje. I danas se krv mnogih mučenika prolijeva u svijetu, u sigurnoj nadi da će donijeti obilnu žetvu svetosti i pravde. Treba da budemo spremni umrijeti za svoju vjeru, iako nam Gospodin neće udijeliti tu čast… Žrtvovati život ne znači samo biti ubijen nego znači i vjerno, odano, samoprijegorno i časno vršiti vlastite dužnosti” objasnio je Papa.

“Mučenik nije odaslan u povijest, nije neka lijepa sličica koja resi naše crkve a kojega se nostalgično sjećamo. Mučenik je brat ili sestra koji nas prate u otajstvu općinstva svetih, a koji se, sjedinjeni s Kristom, zanimaju za naše zemaljsko hodočašćenje, naše patnje i muke” kazao je Papa.

Govoreći pak o nedavnoj prošlosti Salvadora, Papa je rekao da se mučeništvo nadbiskupa Romera pridružilo svjedočanstvu mnoge braće i sestara, kao što je bio otac Rutilio Grande: “Svi su oni bogatstvo i sigurna nada za Crkvu i za salvadorsko društvo. I danas se osjeća odraz njihove pobožnosti Nadbiskup je Romero svome ljubljenom narodu „poticaj na obnovljeno naviještanje evanđelja Isusa Krista” ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Čvrsto se nadajući, želio je dočekati trenutak da iz Salvadora iščezne užasna tragedija patnje zbog mržnje, nasilja i nepravde. Papa je poželio da Bog kišom milosrđa, dobrote i bujicom milosti obrati sva srca te da Salvador učini zemljom gdje će se svi, bez razlike, osjećati iskupljenima i braćom. Salvadorsko je pak izaslanstvo zahvalilo Papi na proglašenju blaženim nadbiskupa Romera te poželjelo da uskoro bude proglašen svetim, a otac Rutilio Grande blaženim. Izaslanstvo je pozvalo Papu da posjeti Salvador.

Óscar Romero, bio je nadbiskup Salvadora kada je ubijen na oltaru tijekom služenja svete mise. U svom životu istaknuo se borbom za siromašne i ugnjetavane te je često slavljen od strane pobornika teologije oslobođenja kao heroj. Unatoč tome sam Romero nije bio pobornik teologije oslobođenja.

Otac Rutilio Grande bio je isusovački svećenik koji je ubijen 1977. tijekom zasjede na putu za grad El Paisnal. Grande predstavlja prvu svećeničku žrtvu u Salvadoru uoči građanskog rata koji je kasnije izbio u toj državi.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net