papa Franjo

Nakon Isusova uzašašća, učenici su se vratili u Jeruzalem s velikom radošću. „Od toga je dana za apostole i svakog Kristovog učenika bilo moguće živjeti u Jeruzalemu i u svim drugim gradovima svijeta, čak i u onim najviše pogođenim nepravednošću i nasiljem, zato što je iznad svakoga grada isto nebo te svaki građanin može podići pogled u nadi. Isus, pravi Bog i čovjek, sa svojim ljudskim tijelom je na nebesima! To je naša nada“ – ustvrdio je Papa.

Isus zauvijek ostaje Bog s nama i ne ostavlja nas same – dodao je, ističući da su apostoli svjedoci njegove smrti, uskrsnuća i uzašašća, što su počeli radosno naviještati. „To svjedočenje – ne samo riječima, nego i svakodnevnim životom – treba svake nedjelje izaći iz naših crkvi kako bi tijekom tjedna ušlo u kuće, urede, škole, mjesta susreta i zabave, bolnice, zatvore, domove za bolesne, mjesta napučena useljenicima, periferije grada… To svjedočanstvo trebamo svakoga tjedna nositi: Krist je s nama; Isus je uzašao na nebo i s nama je; Krist je živ!

Gospodin nam je za to svjedočenje zajamčio snagu Duha Svetoga – podsjetio je papa Franjo, dodajući: U tome je tajna poslanja: prisutnost uskrsloga Gospodina među nama, koji s darom Duha nastavlja otvarati naše umove i srca, kako bismo naviještali njegovu ljubav i njegovo milosrđe, čak i u okruženjima koja pružaju najveći otpor. Duh Sveti je istinski tvorac svjedočanstva Crkve i svakog krštenika. Zbog toga, nikada ne možemo zanemariti okupljanje na molitvu kako bismo zazivali dar Duha – objasnio je Sveti Otac.

Nakon molitve Regina Caeli, podsjetio je kako se danas obilježava 50. Svjetski dan društvenoga priopćavanja, koji je poželio Drugi vatikanski sabor, uvidjevši ključnu ulogu komunikacije. Stoga je Papa svim djelatnicima na tom polju uputio srdačan pozdrav, s nadom da naš način komuniciranja u Crkvi „uvijek ima jasan evanđeoski stil, stil koji ujedinjuje istinu i milosrđe“.

Pozdravio je i okupljene hodočasnike, među njima i sudionike na talijanskom nacionalnom Hodu za život. K tome je napomenuo da se danas slavi majčin dan, potaknuvši pritom okupljene da zajedno s njim, moleći Zdravomariju, predaju sve majke zagovoru Blažene Djevice Marije.

Radio Vatican