Vatikan je u srijedu demantirao riječi talijanskog novinara koji tvrdi da je papa Franjo negirao Kristovo božanstvo, donosi CNA. “Kao što je već u drugim prilikama već navedeno, riječi koje dr. Eugenio Scalfari u navodnicima pripisuje Svetom Ocu se ne mogu smatrati vjernim prikazom onoga što je rečeno, nego predstavljaju osobnu i slobodnu interpretaciju onoga šo je čuo, što se čini potpuno razvidnim upravo iz onoga što je danas napisano o božanstvu Isusa Krista”, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Ova izjava je odgovor na njegovu kolumnu u La Repubblici, novinama koje je osnovao sam Scalfari, inače 95-godišnjak, koji sebe deklarira ateistom. Scalfari je u kolumni napisao da papa Franjo Krista shvaća kao Isusa iz Nazareta, čovjeka, a ne utjelovljenog Boga. Scalfati pritom nije tvrdio da je Papu nedavno intervjuirao, nego je izjavio kako je ovo bila tema njihovih razgovora u prošlosti.

Novinar je naveo primjere iz Svetog Pisma u kojem Krist moli, a među njima i agoniju u Getsemanskom vrtu, koja navodno podupire njegovu tezu kako Krist nije Bog. U kolumni piše kako je upoznao Papu sa svojim razmišljanjima, nakon čega je papa Franjo navodno izjavio: “Ovo je definitivan dokaz da je Isus iz Nazareta, kada je postao čovjek, premda je bio čovjek izuzetne vrline, ipak nije bio Bog”.

Inače, papa Franjo se često pozivao na Kristovo božanstvo. U enciklici “Evangelii gaudium” govori o Isusovom božanskom životu. U propovijedi na Badnjak 2013. govori o “milosti, koja se otkrila našem svijetu, jest da je Isus, rođen od Djevice Marije, istinski čovjek i istinski Bog…” U listopadu prošle godine, govoreći o Isusu, Papa je rekao: “Bog bira neudobno prijestolje, križ, s kojeg kraljuje darujući svoj život”.

Scalfariju, koji ne vodi bilješke tijekom razgovora, ovo nije prvi puta da u javnosti pogrešno predstavlja Papine riječi. Prošle godine je tvrdio da je Papa negirao postojanje pakla, pa je službeni Vatikan kasnije izjavio kako razgovor nije odobren te da je novinar netočno prenio razgovor koji se održao tijekom privatnog uskrsnog posjeta. U studenom 2013. godine, nakon intenzivne polemike oko citata koje je novinar pripisao papi Franji, Scalfari je priznao kako neko riječi “nije dijelio sam Papa”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net