U pismu upućenom sjevernim regijama Italije, papa Franjo je objavio kako su meditacije Križnoga puta koje će se čitati na Veliki petak napisali zatvorenici i osoblje kaznionice Due Palazzi u Padovi.

Papa je rekao kako je želio da meditacije budu “zajedničko djelo” u kojem su svoj doprinos dali različite osobe povezane sa zatvorom: zatvorenici, čuvari, volonteri, obitelji, žrtve, suci, Crkva, te nevine sobe koje su ponekad nepravedno optužene

Papa je istaknuo kako je zatvor “kaledioskop situacija” u kojem postoji rizik usredotočenja na samo jedan detalj na štetu cjeline. “Uskrsnuće osobe nikada nije djelo pojedinca, nego zajednice koja radi zajednički.”

Sveti Otac je učinio skrb za zatvorenike jednim od obilježja svojeg pontifikata, budući da već nekoliko godina misu Velikog četvrtka slavi u zatvorima. Uz to, Franjo se založio za promjenu u Katekizmu Katoličke Crkve što se tiče smrtne kazne, tako da sada u njemu stoji kako je “smrtna kazna nedopustiva jer je napad na neotuđivo dostojanstvo osobe”.

Komentirajući sadržaj meditacija koji će biti čitan ove godine, Papa je rekao kako je “dirnut” onime što su zatvorenici i ostali uključeni pripremili: “Osjetio sam se vrlo uključenim u ovu priču, osjetio sam se kao brat koji je činio pogreške, i poput onih koji su pristali stajati uz njih kako bi nastavili s usponom.”

Dodavši kako ravnoteža između milosrđa i pravde nije jednostavna, Franjo je ustvrdio da cijelo društvo ima koristi kada se ta ravnoteža postigne.

Zahvalivši “zatvorskoj župi” i svima koji rade u izvođenju zatvorenika na pravi put Papa je zazvao Božji blagoslov “na sve koji na indiferentnost uzvraćaju s nježnošću”.

Podsjetimo, odlukom talijanske vlade, koju su prihvatile crkvene vlasti, do 3. travnja zabranjene su sve javne vjerske ceremonije. Organizacija Križnog puta sa Svetim Ocem koji se tradicionalno održava u Koloseumu, tako će u znatnoj mjeri ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom. Veliki petak ove godina pada na 10. travnja.

Ivo Džeba | Bitno.net