Skorka

Rabin pripovijeda: „U prigodi prvoga susreta pokazujući prstom na sebe i mene, reče: ‘Naše prijateljstvo i naš dijalog znak su da se može’, a ja sam nastavio: ‘može se otvoriti put koji vodi prema miru i koji će približiti Rim i Jeruzalem’“. 

U razgovoru s patrom Spadarom, spomenuta su imena svjedoka židovsko-kršćanskog dijaloga, poput kardinala Lustigera, te spisi koje Papa smatra vrlo važnima za iskren dijalog između Židova i kršćana. Rabin Skorka objašnjava da u Papi „Crkva očekuje židovski odgovor na dokument Nostra aetate, prihvaćen od većine židovskoga naroda, da odgovori na upit: što je kršćanin za Židova?“ 

Kako papa Franjo gleda na židovsku religiju – upitao je pater Spadaro. Mnoge stvari koje sam vidio i iskusio uz Bergoglia navode me na zaključak da on vidi i osjeća židovstvo kao majku svoje vjere. To nije samo intelektualni osjećaj, nego je važna sastavnica njegove osobne vjere – kazao je rabin dodajući da neke Papine tvrdnje imaju jasno uporište u rabinskoj literaturi.

Rabin Skorka ne očekuje da papa Franjo riješi sve probleme između Palestinaca i Izraelaca, niti sve sukobe na Bliskom istoku i u svijetu. Istinska je vlast Pape u vjerodostojnosti koju uspijeva potaknuti u svojima i u drugima – ustvrdio je rabin. 

U svjetskoj stvarnosti s manjkavim vrijednostima, gdje se sve mjeri i analizira sa stajališta geopolitičke moći i materijalne dobiti, papa Franjo nastoji izmijeniti tu egzistencijalnu paradigmu uvodeći duhovnu dimenziju. Da bi se postigao istinski mir, potrebno je da sve sukobljene strane promijene ponašanje, papa Franjo na taj cilj može usredotočiti svoje napore – istaknuo je rabin Skorka.

Poruka putovanja, prema Skorki, uvelike nadilazi sam događaj. Zbog raznih razloga, izraelsko-palestinski sukob najviše privlači svjetsku pozornost i najviše izaziva strasti u mnogim dijelovima svijeta. Njegovo bi pravedno i dostojanstveno rješenje postalo uzor za rješavanje drugih sukoba koji muče čovječanstvo – zaključio je rabin Skorka.

(RV/Bitno.net)