Papa Franjo slavio je u nedjelju 5. svibnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu misu sa članovima bratovština i pobožnih udruga. Na misi povodom Dana bratovština i pučke pobožnosti, unatoč jakoj kiši, okupilo se više tisuća članova bratovština, pobožnih i karitativnih udruga iz Italije i raznih dijelova svijeta.

– Bili ste hrabri kada ste došli po ovoj kiši. Neka vas Gospodin blagoslovi, poručio je Papa okupljenim vjernicima.  Bratovštine, primijetio je Papa u svojoj homiliji, moraju karakterizirati tri stvari: evanđeoska autentičnost, crkvenost i misionarstvo. Pučka pobožnost, čije ste vi važno očitovanje, je blago Crkve koje su južnoamerički biskupi, znakovito, nazvali duhovnošću, mistikom, koja je prostor susreta s Isusom Kristom. Uvijek se napajajte na Kristu, neiscrpnom vrelu, jačajte svoju vjeru, njegujući duhovnu izgradnju, osobnu i zajedničku molitvu, liturgiju. Odlučno kročite prema svetosti. Nemojte se zadovoljiti osrednjim kršćanskim životom, već neka vaša pripadnost bude poticaj, prije svega za vas, na još veću ljubav prema Isusu Kristu, pozvao je Papa okupljene članove bratovština i pobožnih udruga.

Vi imate posebno i važno poslanje, održavati živim odnos između vjere i narodnih kultura kojima pripadate, a činite to pučkom pobožnošću; kada primjerice u procesiji nosite Raspetoga, to nije samo vanjski čin nego i svjedočite srž Gospodinova vazmenoga otajstva, sebi i zajednici očitujete da u stvaranom životu valja slijediti Krista da nas preobrazi. Isto tako kad očitujete pobožnost prema Blaženoj Djevici, vi upućujete na najuzvišenije ostvarenje kršćanskoga života, na Onu koja je svojom vjerom i svojom poslušnošću volji Božjoj, kao i svojim meditiranjem Božje riječi i Kristovih djela, postala savršena učenica Gospodinova, ustvrdio je papa Franjo.

Vi, nastavio je Papa, na razne načine u pojedinim kulturama očitujete vjeru koja se rađa iz slušanja Božje riječi. Tako pomažete da se vjera prenosi narodu, naročito jednostavnima, onima koje evanđelje naziva ‘maleni’. Uistinu zajedničko posjećivanje svetišta ka i druge pučke pobožnosti, vodeći sa sobom djecu i druge osobe, po sebi je naviještanje radosne vijesti. Budite navjestitelji. Neka vaši pothvati budu mostovi, putovi prema Kristu, da se s Njim hodi. U tom duhu budite uvijek pozorni na djelotvornu ljubav. Svaki kršćanin i svaka je zajednica misionarska ukoliko naviješta i živi evanđelje i ako prema svima svjedoči Božju ljubav, naročito prema onima koji se nalaze u teškoćama. Budite misionari Božje ljubavi i nježnosti, potaknuo je Sveti Otac.
Nakon mise Papa je pošao među vjernike okupljene na Trgu i posebno se srdačno pozdravljao s bolesnima.

U nagovoru prije molitve Kraljice neba Papa je istaknuo kako je ljubav prema Gospi jedna od karakteristika pučke pobožnosti, koja traži da bude valorizirana i pravilno usmjerena. Zbog toga vas pozivam da razmišljate o posljednjem poglavlju konstitucije Drugog vatikanskog koncila o Crkvi Lumen gentium u kojem se govori upravo o Mariji u otajstvu Krista i Crkve. Ondje se kaže da je Marija “napredovala na putu vjere”. Dragi prijatelji, u Godini vjere vam ostavljam tu sliku Marije putnice, koja slijedi Isusa Krista i prethodi svima nama na putu vjere.
Papa je također podsjetio kako Istočne Crkve koje slijede julijanski kalendar danas slave Uskrs. Želim uputiti svoj toj braći i sestrama poseban pozdrav, ujedinjujući se od sveg srca s njima u razglašavanju radosne vijesti: Krist je uskrsnuo! Sabrani u molitvi oko Marije, zazovimo od Boga dar Duha Svetoga, Tješitelja, da utješi sve kršćane, posebno one koji slave Uskrs usred kušnji i trpljenja, te da ih dovede na put pomirenja i mira, poručio je Papa.

Pozdravljajući sve okupljene poseban je pozdrav, na Dan djece žrtava nasilja, uputio članovima Udruge “Meter”. To mi pruža prigodu da podsjetim na one koji su trpjeli i trpe zlostavljanja. Želim im zajamčiti da ih se spominjem u svojim molitvama, ali želim također reći da se svi moramo odlučno i hrabro zauzeti da se svaku ljudsku osobu, a osobito djecu, koja se ubrajaju među najranjivije skupine, uvijek brani i štiti, istaknuo je Papa. (ika/bitno.net)