Papa Franjo primio je 25. studenoga u audijenciju predsjednika Ruske Federacije gospodina Vladimira Putina, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Predsjednik se Putin potom susreo s državnim tajnikom mons. Pietrom Parolinom u čijoj je pratnji bio tajnik za odnose s državama mons. Dominique Mamberti.

Tijekom srdačnih razgovora izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa. Sugovornici su se u razgovoru zadržali na nekim pitanjima od zajedničkog interesa, a posebno je bilo govora o životu katoličke zajednice u Rusiji, ukazujući na temeljni doprinos kršćanstva u društvu. U tome kontekstu je spomenuta kritična situacija s kojom su suočeni kršćani u nekim dijelovima svijeta, kao i obrana i promicanje vrijednosti koje se tiču dostojanstva osobe i zaštite ljudskog života i obitelji.

Posebna je, nadalje, pozornost posvećena traženju mira na Bliskom istoku i teškim prilikama u Siriji, u vezi s čim je predsjednik Putin izrazio zadovoljstvo zbog pisma koje mu je Sveti Otac uputio u prigodi sastanka na vrhu skupin G20 u Sankt Peterburgu. Istaknuta je urgentna potreba okončanja nasilja i dostave humanitarne pomoći potrebne stanovništvu kao i promicanja konkretnih inicijativa za mirno rješenje tog sukoba, u kojem će se povlašteno mjesto dati pregovorima i u koje će se uključiti razne etničke i vjerske komponente, priznavajući njihovu nezaobilaznu ulogu u društvu.

IKA