Foto: radiovatican.va

Papa je Franjo istaknuo tri glavna obilježja prve kršćanske zajednice: unutarnji sklad, svjedočenje Kristova uskrsnuća i zajedništvo dobara; ta obilježja rese nanovo rođeni narod. Govoreći o novomu rađanju po Duhu Svetom, koji prvoj skupini kršćana daje život, dok se još nisu zvali kršćanima, Papa je podsjetio da cijeli uskrsni tjedan govori o „rađanju odozgor“, iz Duha Svetoga.

„Bili su jedno srce i jedna duša“. Mir. Zajednica u miru. Zajednica u kojoj nije bilo kleveta, zavisti, laži nit’ ogovaranja. Mir i Praštanjeljubav je prožimala sve. Za prosudbu neke kršćanske zajednice treba promatrati ponašanje njezinih članova. Jesu li blagi i ponizni? Ako se članovi zajednice međusobno bore za vlast, ako se svađaju poradi vlasti, ako se u zajednici kleveće i ogovara, onda takva zajednica nije na putu Isusa Krista. U zajednici je vrlo važan sklad, jer Sotona u nju uvijek želi unijeti razdor. On je otac podjele – ustvrdio je papa Franjo.

I u prvoj je kršćanskoj zajednici bilo problema. Papa je podsjetio da su se tijekom vremena i u Prvoj zajednici bili pojavili unutarnji i doktrinarni sukobi, pa i borba za vlast, a spomenuo je i pritužbe udovica na nedostatnu potporu, na što su apostoli odgovorili ustanovom đakona. Unatoč tomu, Prva je zajednica trajan uzor za ‘zajednicu rođenu iz Duha Svetoga. Bila je složna zajednica, svjedočila je vjeru; prema njoj se dakle ima ravnati današnja kršćanska zajednica – kazao je Sveti Otac.

Svjedoči li današnja zajednica uskrsnuće Isusa Krista?Vjeruje li župa, ili neka zajednica, neka biskupija da je Isus Krist zaista uskrsnuo? Ili pak vjeruje govorom, a srce je daleko od uskrsne snage. Treba svjedočiti da je Isus živda je među nama. Samo se po tomu određuje kakvoća kršćanske zajednice – ustvrdio je Papa.

Govoreći o trećem obilježju zajednice, o odnosu prema siromasima, papa je Franjo rekao da se po odnosu prema njima raspoznaje istinska kršćanska zajednica: je li siromašna u srcu, u duhu, ili se uzda u svoje bogatstvo i moć? Sklad, svjedočenje, siromaštvo i skrb za siromašne; Nikodemu je Isus govorio: o rađanju odozgo – kazao je Sveti Otac dodajući: 
To se može samo po Duhu Svetom, to je djelo Duha Svetoga. On tvori Crkvu i njezino jedinstvo te ju potiče na svjedočenje. Duh te čini siromašnim, jer On je Bogatstvo i potiče te na skrb o siromasima – ustvrdio je Papa, zaključujući propovijed molitvom da nam Duh Sveti pomogne hoditi na putu nanovo rođenih, po snazi Sakramenta krštenja. (RV/Bitno.net)