Papa Franjo

Nakon što je prošli tjedan na Twitter profilu pape Franje objavljen sljedeći unos: “Kršćani koji ne osjećaju kako je Djevica Marija njihova majka su siročad”, na američkom protestantskom portalu Charisma News osvanuo je komentar autorice Jennifer LeClaire koja je oštro napala rimskog biskupa i nazvala ga “heretikom”, a potom je isti tekst prevela i objavila hrvatska protestantska stranica Samopismo.net

Članak pod naslovom “Papa Franjo, Marija nije moja majka i ja nisam siroče” stranica Samopismo.net objavila je na istaknutom mjestu i bez ikakva uvoda kojim bi se eventualno distancirala od oštrog tona teksta. U njemu LeClaire prenosi kako su pojedini komentari pod unos “neugodni” (neki od njih su tako ustvrdili kako se “Papa napušio previše tamjana”), ali odmah potom nastavlja s kvalifikacijama koje nisu puno manje uvredljivije od navedenih.

LeClaire prvo piše kako je “Papa Franjo dašak svježeg zraka za mnoge katolike koji traže veću slobodu”, iz čega bi se valjda dalo zaključiti kako je Katolička Crkva oličenje represije, ali potom ipak napominje kako “postoji mnogo toga u katoličkoj religiji što nije u skladu s Pismom” i dodaje da je Papina sugestija “očita heretička izjava koja obezvrjeđuje naše spasenje”.

LeClaire navodi i dio prošlotjedne Papine kateheze u kojoj je on govorio o Crkvi kao “majci koja nam daje život u Kristu i koja nam daje živjeti sa svom ostalom braćom u zajedništvu Duha Svetoga, te kako pojedinac rađa i raste u vjeri unutar onog velikog tijela koje je Crkva” (cjeloviti tekst kateheze možete naći OVDJE). Protestantska autorica tu katehezu opisuje kao zabludu i potom je, kako tvrdi, “raskrinkava” citatom iz Pavlove poslanice Rimljanima.

Riječ je, dakle, o uobičajenim neslaganjima protestantskih crkvi s katoličkim naukom i papom koji ga predstavlja. Ta neslaganja nisu tema našeg teksta koji međutim želi svratiti pozornost na nešto drugo. Na ton kojim se kritizira papa Franjo u ovom tekstu koji je američka stranica objavila, a hrvatska prenijela bez ikakva ograđivanja. Riječ je o klasičnom “medijskom obračunu” s rimskim biskupom, još neshvatljivijim kada se zna da je upravo papa Franjo u svom dosadašnjem pontifikatu učinio puno na dijalogu s “evanđeoskom” protestantskom zajednicom kojoj i spomenuta autorica očito pripada (vidi OVDJE i OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net