Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, u nedjelju 25. lipnja 2023,, Sveti je Otac izrazio žalost zbog tragedije koja se dogodila u utorak, 22. lipnja, u jednom zatvoru u Hondurasu, gdje je u nasilju bandi život izgubilo 46 žena.

Jako me ražalostilo to što se prije nekoliko dana dogodilo u Ženskom kaznenom centru u mjestu Támara u Hondurasu. Strašno nasilje između suparničkih bandi posijalo je smrt i patnju. Molim za preminule i za njihove obitelji. Neka Gospa od Suyape, Majka Hondurasa, pomogne srcima da se otvore pomirenju i naprave mjesta za bratski zajednički život i u zatvorima.

Papa Franjo je potom izrazio blizinu obitelji Emanuele Orlandi, vatikanske državljanke nestale 22. lipnja 1983. godine, pred stotinjak manifestanata, zajedno s Manuelinim bratom Pietrom, koji su se okupili na Trgu svetoga Petra noseći transparente i djevojčine fotografije.

Ovih se dana navršava 40 godina otkako je nestala Emanuela Orlandi. Želim iskoristiti tu okolnost kako bih još jednom izrazio svoju blizinu obitelji, posebno majci, te zajamčio svoju molitvu. Svoje misli upravljam svim obiteljima koje su pogođene nestankom drage osobe.

U pozdravima prisutnim hodočasnicima Papa je svoje misli ponovno posvetio Ukrajini. Rekao je to pozdravljajući volontere Radija Marija Italija, prisutne na trgu s velikim transparentom kojim – kako je rekao – pozivaju sve da se stave pod okrilje Djevice Marije kako bi molili Boga za dar mira, a to – istaknuo je papa Franjo – posebno molimo za mučenički ukrajinski narod.

Više o slučaju Emanuele Orlandi možete pronaći OVDJE.