Nova apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“ (Propovijedajte evanđelje) o Rimskoj kuriji i njezinu služenju Crkvi u svijetu, koja je objavljena na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, predstavljena je u ponedjeljak 21. ožujka u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Dokumentom koji stupa na snagu na svetkovinu Pedesetnice, 5. lipnja, a koji će zamijeniti apostolsku konstituciju Pastor Bonus sv. Ivana Pavla II. iz 1988. godine, završena je reforma Rimske kurije.

U Apostolskoj konstituciji „Praedicate evangelium“ papa Franjo potvrđuje cjelokupnu strukturu i zadaće Državnog tajništva. Glavne novosti odnose se na prijašnje kongregacije i vijeća koji će se ubuduće zvati dikasteriji (uredi). Apostolska konstitucija nudi neke važne novosti: voditelji u dikasterijima u budućnosti mogu biti i laici, i muškarci i žene, a rimski biskup sam vodi jedan dikasterij, onaj za evangelizaciju naroda. Ubuduće će svaki zaposlenik ili poglavar dikasterija morati otići u mirovinu najkasnije do 80. godine – s iznimkom samog pape. Postojat će i Dikasterij za službu milosrđa, a Dikasteriju za evangelizaciju se daje istaknuta uloga promicanja svijesti i odgovornosti za misionarski život kod svih krštenika.

Dikasterij za evangelizaciju apostolska konstitucija „Praedicate evangelium“ stavlja na prvo mjesto na popisu vatikanskih ureda. U službi je djela evangelizacije, mjerodavan je za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu i za ustanovljivanje, praćenje i potporu novih partikularnih Crkava, ne dovodeći u pitanje nadležnosti Dikasterija za Istočne Crkve. Dikasterij za evangelizaciju vodit će papa izravno.

Dikasterij za nauk vjere novi je naziv za nekadašnju Kongregaciju za nauk vjere. Pozvan je pomagati rimskom papi i biskupima/eparsima u naviještanju evanđelja u čitavome svijetu, promicanju i zaštiti integriteta katoličkog učenja o vjeri i moralu, nadahnjujući se na pologu vjere i tražeći njegovo sve dublje razumijevanje pred novim pitanjima koja se javljaju. Dikasterij se sastoji od dva odjela: doktrinarnog i disciplinskog. Pod taj Dikasterij spadaju Papinska biblijska komisija i Međunarodna teološka komisija te Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika.

Osnivanjem Dikasterija za službu milosrđa Apostolska milostinjarna de facto postaje dikasterij. Taj dikasterij, pod vodstvom prefekta, milostinjara Njegove Svetosti, u koordinaciji s drugim dikasterijama nadležnim za to područje, svojim djelovanjem konkretizira brigu i blizinu rimskog pape, kao pastira opće Crkve, prema onima koji žive u situacijama neimaštine, marginalizacije ili siromaštva, kao i prigodom teških prirodnih nepogoda i katastrofa.

Dikasterij za Istočne Crkve bavi se pitanjima koja se tiču samosvojnih istočnih Katoličkih crkava (sui iuris), što se tiče osoba i stvari, a postojeće nadležnosti se ne mijenjaju.

Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata promiče svetu liturgiju prema obnovi koju je poduzeo Drugi vatikanski sabor. Što se tiče Dikasterija za kauze svetaca potvrđuju se zadaće dodijeljene Kongregaciji za kauze svetaca. Jedna od zadaća toga Dikasterija je i prosuđivati o dodjeljivanju naslova crkvenog naučitelja nekome svecu, nakon što se o tome pozitivno očituje Dikasterij za nauk vjere.

Dikasterij za biskupe je tijelo odgovorno za sve vezano uz obavljanja biskupske službe u Latinskoj crkvi, ne dovodeći u pitanje nadležnost Dikasterija za evangelizaciju. U sklopu tog Dikasterija djelovat će Papinska komisija za Latinsku Ameriku.

Dikasterij za kler je mjerodavan za sve što se odnosi na svećenike i đakone dijecezanskog klera u vezi s osobama, njihovom pastoralnom službom i onim što im je potrebno za plodno vršenje njihove službe. U tim stvarima nudi biskupima odgovarajuću pomoć. Dikasterij je mjerodavan za slučajeve oslobađanja od dužnosti i obaveza koje su dijecezanski klerici i članovi ustanova posvećenog života i družbi apostolskog života, Latinske Crkve i Istočnih Crkava preuzeli đakonatom i prezbiteratom.

Dikasterij za ustanove posvećenog života i društva apostolskog života zadržava nadležnosti nekadašnjeg vatikanskog ureda za redovnike. Nadležnost Dikasterija proteže se i na treće redove i udruge vjernika koje su osnovane sa željom da postanu ustanova posvećenog života ili družba apostolskog života.

I nadležnosti Dikasterija za laike, obitelj i život ostaju nepromijenjene. Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana je tijelo koje se bavi ekumenizmom. U svrhu unapređenja odnosa između katolika i Židova, pri Dikasteriju se osniva Komisija za vjerske odnose s židovstvom.

Ostali uredi su Dikasterij za međureligijski dijalog, Dikasterij za kulturu i obrazovanje koji je nastao spajanjem Kongregacije za katolički odgoj i Papinskog vijeća za kulturu, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, Dikasterij za zakonodavne tekstove, Dikasterij za komunikaciju. Od ureda tu su još i Apostolska pokorničarna, Vrhovno sudište Apostolske Signature i Rimska Rota, Vijeće za ekonomiju, Tajništvo za ekonomiju, Uprava imovine Apostolske Stolice (Administratio Patrimonii Sedis Apostolicae – APSA), Ured glavnog revizora, Povjerenstvo za pridržana pitanja, Odbor za ulaganja.

Što se tiče zadaća Prefekture Papinskog doma, Ureda liturgijskih slavlja vrhovnog prvosvećenika i kamerlenga Svete Rimske Crkve u novoj se apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji ne donose bitne promjene.

Apostolsku konstituciju „Praedicate evangelium“ predstavili su u Vatikanu prefekt Kongregacije za kauzu svetih kardinal Marcello Semeraro, tajnik Vijeća kardinala biskup Marco Mellino, te profesor emeritus na Fakultetu kanonskog prava Papinskog sveučilišta Gregoriana o. Gianfranco Ghirlanda, DI.