PROPOVIJEDAJTE EVANĐELJE

Praedicate evangelium: Papa objavio važnu konstituciju kojom se završava reforma Rimske kurije

Nova apostolska konstitucija o Rimskoj kuriji i njenom služenju Crkvi i svijetu objavljena je 19. ožujka, a stupit će na snagu 5. lipnja ove godine.

Tino Krvavica, Vatican News
Foto: Catholic Church England and Wales

Foto: Catholic Church England and Wales

Sveti Otac objavio je novu apostolsku konstituciju „Praedicate Evangelium“ (Propovijedajte evanđelje, op. nov.) na svetkovinu svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, 19. ožujka. U priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice navodi se kako će apostolska konstitucija o Rimskoj kuriji i njenom služenju Crkvi i svijetu stupiti na snagu na svetkovinu Pedesetnice, 5. lipnja, javlja hrvatska redakcija portala Vatican News.

Tekst dokumenta koji ima 54 stranice rezultat je devetogodišnjeg rada pape Franje i Vijeća kardinala, a trenutno je dostupan samo na talijanskom jeziku na službenim vatikanskim stranicama.

U konstituciji, koja predstavlja završetak dugoiščekivane reforme Rimske kurije, navodi se kako “svaki vjernik” može voditi neki od novih vatikanskih dikasterija i tijela “ovisno o njezinoj nadležnosti, upravljačkoj moći i funkciji”, izvještava Catholic News Agency.

Dokument također donosi promjene u imenovanju vatikanskih tijela te su svi glavni odjeli, uključujući i kongregacije, preimenovani u dikasterije. Tako se Kongregacija za nauk vjere, crkveno tijelo koje se bavi doktrinarnim pitanjima, od sada naziva Dikasterijem za nauk vjere.

“Praedicate Evangelium” navodi ukupno 16 dikasterija, a kao prvi na popisu ističe se Dikasterij za evangelizaciju, koji je nastao spajanjem Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te Kongregacije za evangelizaciju naroda. Taj će dikasterij, navodi CNA, preuzeti centralnu ulogu od Dikasterija za nauk vjere.

Kako stoji u konstituciji, “pokazalo se nužnim smanjiti boj odjela, spojiti one čija je svrha vrlo slična ili komplementarna te racionalizirati njihovo djelovanje s ciljem da se izbjegne preklapanje nadležnosti i postigne veća radna efikasnost”.

Dodajmo kako će svakim odjelom u papino ime upravljati “pro-prefekt”.

Stupanjem na snagu, apostolska konstitucija Pastor Bonus koju je Ivan Pavao II. proglasio 28. lipnja 1988. u potpunosti je ukinuta i zamijenjena, te je time završena reforma Rimske kurije, istaknuto je iz Vatikana.

Nova će se apostolska konstitucija predstaviti u ponedjeljak, 21. ožujka u 11.30 u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Predstavit će ju kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za kauzu svetih; biskup Marco Mellino, tajnik Vijeća kardinala te profesor Gianfranco Ghirlanda, SJ, profesor emeritus na Fakultetu kanonskog prava Papinskog sveučilišta Gregoriana.