Foto: Shutterstock

Njemačka Konferencija redovničkih poglavara (Deutsche Ordensobernkonferenz, kratica: DOK) koja okuplja oko 430 redovničkih poglavara koji predstavljaju više od 22.000 redovnika i redovnica, objavila je prošli tjedan deklaraciju uoči nadolazeće Sinode o obitelji i u njoj pozvala Crkvu na mijenjanje “pogleda na ljudsku seksualnost”, te na više “povjerenja u vjernike” po tim pitanjima.

Deklaracija koja je napravljena na zahtjev Njemačke biskupske konferencije, kao prilog raspravama uoči Sinode i “bistrenju” stajališta njemačkog episkopata, objavljena je 16. ožujka u Bonnu. U njoj na osam stranica DOK pojašnjava kako je vrijeme da Crkva promijeni stajališta o seksualnosti koja odbijaju vjernike. Vijest o deklaraciji prošla je prilično nezapaženo izvan njemačkih nacionalnih medja. Objavljena je na njemačkoj stranici Radio Vatikana, pa potom na liberalnom National Catholic Reporteru, a danas ju je prenijelo nekoliko poljskih katoličkih medija, proglašavajući njezin sadržaj “šokantnim”.

Redovnički poglavari u deklaraciji uglavnom pišu iz diskursa raspoloženja vjernika po nekim pitanjima.

Tako se naglašava kako većina vjernika smatra kako je važno da “seksualnost ne stvara strah i napetost kod katolika”, te kako puno vjernika misli da je seksualno ispunjenje “važno i dragocjeno”.

Stoga, nastavljaju redovnički poglavari “vjernici misle kako ne treba svaki seksualni čin biti otvoren prokreaciji, nego teže odgovornom roditeljstvu”.

Nadalje, većina njemačkih katolika, tvrdi se u izjavi, smatra kako treba pokazati “milosrđe prema vjernicima koji su u drugom, građanskom braku” i “dopustiti im pričest”. To nikako, nastavlja se u deklaraciji, “ne bi smanjilo važnost katoličkog braka”, a “zabrana pričesti za ljude u takvoj situaciji samo baca sjenu na Božju ljubav”. U izjavi se navodi kako puno vjernika želi da Crkva uvede pravoslavnu praksu u kojoj se dopušta pričest za vjernike u drugom, građanskom braku.

Još jedno pitanje koja traži rješenje, tvrde njemački redovnici, jest odnos Crkve prema homoseksualnim osobama. Prema njihovom iskustvu, nastavljaju, veliki broj homoseksualaca osjeća kako nisu prihvaćeni u Crkvi.

“Puno gay osoba teži kršćanskom načinu života i dugotrajnim i vjernim vezama, ali ne mogu prihvatiti da Crkva traži od njih da ostanu u celibatu. Sve više i više vjernika u gradskim župama osjeća kako blagoslivljanje gay partnerstva ne bi moralo naškoditi kršćanskom braku”, stoji u priopćenju.

U deklaraciji se ne navodi otvoreno kako Konferencija stoji iza ovog i ovakvog raspoloženja vjernika, ali se zato naglašava kako su “sva ova pitanja predugo bila neriješena”, te kako je Sinoda dobra prigoda da se to okonča. Ono što se traži jest “uvažavanje vjernika”, jer “nauk Crkve i život katolika u Njemačkoj su u totalnom rascjepu”.

“Šokantna deklaracija kojom dominira populistička retorika”, tako je poljska stranica Radio Vatikana opisala ono što su njemački redovnički poglavari poručili uoči Sinode o obitelji koja će se održati u listopadu.

Goran Andrijanić | Bitno.net