Poštivanje ljudskog bića ne može se odvajati od poštivanja prirode – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći mnoštvu mladih, oko sedam tisuća, koji sudjeluju na skupu organiziranom pod pokroviteljstvom zaklade Sestra Priroda, a koje je prije podne primio u audijenciju u dvorani Pavao VI.

Zemlja u Božjim rukama

Obraćajući se mladima Sveti je Otac ispripovijedao kako je sveti Franjo običavao govoriti fratru zaduženom za vrt da na jednom dijelu vrta posadi cvijeće kako bi se prolaznici mogli diviti njegovoj ljepoti i svoje misli upraviti Stvoritelju te ljepote, odnosno Bogu. Papa je mladima rekao da je poštivanje prirode i okoliša danas osnovna vrijednost. Već je razvidno da nema dobre budućnosti za čovječanstvo na zemlji ako se svi ne budemo odgajali za odgovornije ponašanje prema stvorenome, a odgoj se u prvom redu stječe u obitelji i školi – ustvrdio je Benedikt XVI.

Predivno stablo života nije plod neke slijepe i nerazumne evolucije, ono odražava snagu i Stvoriteljevu ljubav. I znanost i znanstveno istraživanje u svemu stvorenom imaju poštivati Stvoriteljeve otiske. Ako čovjek zaboravi da je suradnik Božji, onda može silovati prirodu i prouzročiti štete s negativnim posljedicama za čovjeka, što nažalost vidimo u mnogim prigodama – istaknuo je Sveti Otac.

Danas nam je više nego ikad jasno – nastavio je Papa – da poštivanje okoliša ne može zanemariti priznavanje vrijednosti ljudske osobe i njezine nedirljivosti u svim uvjetima i životnim razdobljima. Nerazdvojno je poštivanje ljudskog bića i poštivanje prirode, a jedno i drugo može rasti ako u ljudskom stvorenju i u prirodi poštujemo Stvoritelja i njegovo stvaranje. Uvjeren sam, draga mladeži, da u vama glede toga imam saveznike, istinske čuvare života i stvorenoga – kazao je Benedikt XVI.

Podsjećajući na odluku blaženoga Ivana Pavla da svetoga Franju proglasi zaštitnikom ekologije, te zahvaljujući kardinalu Maradiagi na poklonjenoj reprodukciji kodeksa 338 u kojem su najstariji franjevački izvori, Papa je citirao neke stihove iz Pjesme brata sunca (Pohvala stvorova), koji ističu pravo Stvoriteljevo mjesto. S pravom ovi stihovi pripadaju vašoj kulturnoj i školskoj tradiciji. Ali oni su u prvom redu molitva, koja odgaja srce za dijalog s Bogom, odgaja ga da u svakome stvorenju vidi otisak velikog nebeskog Umjetnika. Sveti nas Franjo, vjeran Svetomu pismu, poziva da u prirodi prepoznamo predivnu knjigu koja govori o Bogu, njegovoj ljepoti i dobroti – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)