Nadbiskup Canterburyja, Justin Welby, jučer je u razgovoru za Vatican News skrenuo pažnju na zanimljiv detalj na svojoj ruci: pastoralni prsten koji je sveti papa Pavao VI. poklonio njegovu prethodniku nadbiskupu Michaelu Ramseyju.

Welby se trenutno nalazi u Rimu povodom međureligijskog susreta za mir koji organizira Zajednica svetog Egidija pod naslovom “Braća i sestre, budućnost zemlje. Religije i kulture u dijalogu”.

Pred kraj razgovora za vatikanski medij anglikanski nadbiskup pokazao je svoj prsten koji je vrlo vrijedan simbol povijesti ekumenizma.

Prsten je papa Pavao VI. 23. ožujka 1966. darovao anglikanskom primasu Michaelu Ramseyju tijekom njegova povijesnog posjeta Rimu. Naime, bio je to prvi posjet anglikanskog poglavara nekom papi nakon što je Henrik VIII. prekinuo vezu s Rimom.

Pavao VI. je tijekom Ramseyjeva posjeta skinuo svoj pastoralni prsten i stavio ga na prst nadbiskupa Canterburyja. Prije ove izvanredne geste Pavao VI. se preko svojeg osobnog tajnika vlč. Pasqualea Macchija raspitao bi li Ramsey prihvatio dar, na što je dobio potvrdan odgovor.

Međutim, kasnije je otkriveno da anglikanski primas nije očekivao da će gesta poklanjanja biti javna. Dogodila se izvan bazilike svetog Petra gdje su se dvojica poglavara zajednički pomolili i potpisali povijesnu deklaraciju između Anglikanske i Katoličke Crkve.

Približivši se Ramseyju Pavao VI. ga je zamolio da skine svoj prsten, a kada je ovaj to učinio, Sveti Otac je skinuo svoj pastoralni prsten te ga stavio na prst nadbiskupa Canterburyja.

Ramsey je i sam iznenadio Pavla VI. dan prije njegove geste tako što je na privatnoj audijenciji neočekivano kleknuo pred Svetog Oca.

Nadbiskup Canterburyja zadržao je prsten na svojoj ruci kao “znak poštovanja, prijateljstva i jedinstva”, a danas ga njegov nasljednik nosi tijekom posjeta Rimu. Zlatni pečatnjak nosi na sebi grb pape Pavla VI.