Prije šest godina, 12. prosinca 2012., papa Benedikt XVI. objavio je prvi tweet u kojemu je napisao: „Dragi prijatelji, s radošću se povezujem s vama putem Twittera.”

Prvi tweet pape Benedikta XVI. je mala, ali povijesna gesta koja je otvorila put evangelizaciji putem društvenih medija, prenosi Vatican Media. Na simboličkoj razini podsjeća na gestu Pija XI., koji je 12. veljače 1931. godine, putem mikrofona Radio Vatikana, uputio svoju prvu radijsku poruku. Društvene su mreže popratile i izvanredna zbivanja u 2013. godini. Te se godine, naime, 11. veljače papa Benedikt XVI. odrekao Petrove službe, a 24. veljače, nakon posljednjega Angelusa, objavio je tweet u kojemu je napisao: “U ovom posebnom trenutku molim vas da se molite za mene i za Crkvu, pouzdajući se, kao uvijek, u Božju providnost.”

Račun @Pontifex bio je neaktivan tijekom cijeloga razdoblja sedisvakancije, upražnjene papinske stolice, a ponovno ga je aktivirao papa Franjo, izabran na Petrovu stolicu 13. ožujka 2013. godine.

Četiri dana poslije, 17. ožujka, Papa je objavio svoj prvi tweet: “Dragi prijatelji, od srca vam zahvaljujem i molim vas da nastavite moliti za mene. Papa Franjo.”

I društveni mediji mogu biti mjesta na kojima se može vidjeti ljepota vjere, više je puta ponovio papa Franjo; dok je u svojoj prvoj poruci za Svjetski dan društvenih komunikacija 2014. godine istaknuo da nije dovoljno prolaziti digitalnim ‘putovima’, odnosno jednostavno biti povezan s Internetom; potrebno je da ta povezanost bude popraćena istinskim susretom.

“Ne možemo živjeti sami, zatvoreni u sebe. Potrebno nam je da volimo i da budemo voljeni. Potrebna nam je nježnost”, napisao je papa Franjo.

Papin Twitter račun, na devet jezika, prati sve više ljudi. Ukupno ima više od 47,700.000 pratitelja, a najviše ih je na računu na engleskom jeziku, koji ima gotovo 17 milijuna pratitelja. Nakon toga slijede onaj na španjolskom (s više od 16 milijuna), zatim na talijanskom (s gotovo 5 milijuna pratitelja), portugalskom (s 4 milijuna), te francuskom i poljskom (svaki od njih ima više od milijun pratitelja). Račun na latinskom jeziku ima gotovo 900.000 pratitelja, onaj na njemačkom više od 600.000, a račun na arapskom jeziku prati više od 400.000 osoba.

IKA | Bitno.net