Tri godine od prve najave održavanja Sabora, u bazilici Svetog Pavla izvan zidina 25. siječnja 1959., bilo je odrađeno već mnogo pripremnog posla. Želja pape  Ivana XXIII. bila je da Sabor započne s radom 1962. godine.

Sabor

Intenzivna aktivnost jedanaest pripremnih povjerenstava bila je pri kraju. Papa Ivan XXIII. potpisao je i objavio apostolsku konstituciju “Humanae salutis” na Božić 1961. s kojom je formalno objavio saziv velikog ekumenskog sabora. Nedostajala je samo važna pojedinost: datum otvaranja Sabora.

Papa Ivan Dobri ga je priopćio 2. veljače 1962: „Stoga, sve pažljivo proučivši, našom voljom i našom apostolskom vlašću, utvrđujemo i određujemo da će II. vatikanski ekumenski sabor  započeti s radom 11. listopada ove godine“.  Ovo je izvod iz posljednjeg dijela pisma u obliku motu proprio pod nazivom „Consilium“, potpisanog prije 50 godina 2. veljače s kojim je Ivan XXIII. objavio dan početka II. vatikanskog koncila obrazlažući i razlog zašto baš 11. listopada „jer se povezuje sa sjećanjem na veliki Efeški sabor, koji je od najveće važnosti u povijesti Crkve“.

Na saboru održanom 431. godine i službeno je utvrđeno da Mariji, majci Isusovoj pripada naslov »Bogorodica«, a taj blagdan, se u ono vrijeme slavio upravo 11. listopada. Na taj je način Papa htio povjeriti majčinskom srcu Marije uspješan ishod Sabora moleći u istom pismu, kako je to činio i u prethodnim prigodama, i sve vjernike  da„ se još češće mole Bogu“ za uspješan rad.

Osim u pisanom obliku, Ivan XXIII. htio je i osobno priopćiti datum početka Sabora 2. veljače tijekom liturgijskog blagdana Prikazanja Isusa u hramu. U ono vrijeme još se nije slavio Dan posvećenog života. Ustanovio ga je papa blaženi Ivan Pavao II. 1997. godine.  No već tada  bi  se na taj dan u bazilici sv. Petra oko Svetog Oca na zajedničku molitvu i blagoslov svijeća okupljalo svećenstvo, redovnici i redovnice.

Okupljenima iz svih krajeva svijeta  papa Ivan XXIII. nakon što je izrazio zabrinutost i tugu koja je obuzimala njegovo srce zbog tragičnih i sudbonosnih događaja koji su se odvijali na međunarodnom planu (bilo je to vrijeme krvave pobune u Alžiru), htio je dati „ dobru i poticajnu vijest“: „II. vatikanski ekumenski sabor će biti svečano otvoren 11. listopada ove godine“. Zatim je proročki sjetno dodao: „Povjeravamo se Gospodinu:  ali tko  poznaje sve okolnosti pod kojima će se odvijati ovaj Sabor“?

Bolna „okolnost“ bila je bolest čiji su se znaci pojavili i prije otvaranja Sabora i koji nisu dozvolili Papi Dobrom zaključiti Sabor. No već uhodani „stroj“ došao je do kraja u znaku kontinuiteta Petra i njegove Crkve.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina