Humanae vitae

Prije 44 godine 25. srpnja objavljena je Humanae vitae, enciklika pape Pavla VI. o crkvenom shvaćanju dostojanstva ljudskog života, poglavito o njegovu začeću i o nedopustivosti kontracepcijskih tehnika, a ona je plod dugog i ponekad osporavanog rada Studijskog povjerenstva. I nasljednici sluge Božjega Pavla VI. potvrdili su učiteljstvo enciklike, a papa je Benedikt XVI. u više navrata istaknuo njezinu „dalekovidnost“.

Spolnost je Božji dar, a ne potrošno sredstvo – potvrda je toga načela u doba takozvane ‘seksualne revolucije’, kada se seksualno ‘oslobađanje’ prkosno uzdizalo kao stijeg raskida s pravilima prošlosti, zahtijevala veliku odvažnost s proročkom dalekovidnošću, a upravo je to papa Benedikt XVI. priznao slugi Božjem Pavlu VI. koji je 25. srpnja 1968. godine potpisao encikliku Humanae vitae.

Taj je dokument vrlo brzo postao znak osporavanja. Izrađen u svjetlu teške odluke, dokument je izraz hrabrosti u potvrdi kontinuiteta i tradicije Crkve. Taj je tekst, često pogrješno shvaćen, prouzročio mnoge rasprave i zbog toga što se pojavio na početku snažnog osporavanja koje je obilježilo život mnogih naraštaja – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći 10. svibnja sudionicima međunarodnoga skupa, organiziranog za 40. obljetnicu enciklike Humanae vitae.

Nauk enciklike nije lagan – priznaje papa Benedikt – ali za njegovo razumijevanje postoji ključna riječ, a to je ljubav ukorijenjena u Bogu prema kojoj ljudsko tijelo nikada neće biti kupovna ili prodajna roba. U kulturi koja više cijeni posjed od života, ljudski život može izgubiti svoju vrijednost. Ako se spolnost pretvori u drogu koja nastoji svojim prohtjevima i interesima podvrgnuti drugu osobu, ne poštujući njezinu osobnost, onda se više ne treba samo štititi pravo poimanje ljubavi nego, i u prvom redu, dostojanstvo same osobe – ustvrdio je Benedikt XVI.

Mladima se i danas želi ponuditi iskrivljena slika ljubavi, razdvajajući odgovornost i užitak. Nuđenje lažnih iluzija u području ljubavi ili varanje o istinskim odgovornostima koje valja prihvatiti u vlastitom spolnom životu ne pristoji se društvu koje se poziva na načela slobode i demokracije. Sloboda se treba povezati s istinom a odgovornost sa snagom nesebičnog i požrtvovnog sebedarja drugome – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)