Prije 44 godine objavljena enciklika Humanae vitae

Za razumijevanje enciklike postoji ključna riječ, a to je ljubav ukorijenjena u Bogu prema kojoj ljudsko tijelo nikada neće biti kupovna ili prodajna roba.

Humanae vitae

Prije 44 godine 25. srpnja objavljena je Humanae vitae, enciklika pape Pavla VI. o crkvenom shvaćanju dostojanstva ljudskog života, poglavito o njegovu začeću i o nedopustivosti kontracepcijskih tehnika, a ona je plod dugog i ponekad osporavanog rada Studijskog povjerenstva. I nasljednici sluge Božjega Pavla VI. potvrdili su učiteljstvo enciklike, a papa je Benedikt XVI. u više navrata istaknuo njezinu „dalekovidnost“.

Spolnost je Božji dar, a ne potrošno sredstvo – potvrda je toga načela u doba takozvane ‘seksualne revolucije’, kada se seksualno ‘oslobađanje’ prkosno uzdizalo kao stijeg raskida s pravilima prošlosti, zahtijevala veliku odvažnost s proročkom dalekovidnošću, a upravo je to papa Benedikt XVI. priznao slugi Božjem Pavlu VI. koji je 25. srpnja 1968. godine potpisao encikliku Humanae vitae.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je dokument vrlo brzo postao znak osporavanja. Izrađen u svjetlu teške odluke, dokument je izraz hrabrosti u potvrdi kontinuiteta i tradicije Crkve. Taj je tekst, često pogrješno shvaćen, prouzročio mnoge rasprave i zbog toga što se pojavio na početku snažnog osporavanja koje je obilježilo život mnogih naraštaja – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći 10. svibnja sudionicima međunarodnoga skupa, organiziranog za 40. obljetnicu enciklike Humanae vitae.

Nauk enciklike nije lagan – priznaje papa Benedikt – ali za njegovo razumijevanje postoji ključna riječ, a to je ljubav ukorijenjena u Bogu prema kojoj ljudsko tijelo nikada neće biti kupovna ili prodajna roba. U kulturi koja više cijeni posjed od života, ljudski život može izgubiti svoju vrijednost. Ako se spolnost pretvori u drogu koja nastoji svojim prohtjevima i interesima podvrgnuti drugu osobu, ne poštujući njezinu osobnost, onda se više ne treba samo štititi pravo poimanje ljubavi nego, i u prvom redu, dostojanstvo same osobe – ustvrdio je Benedikt XVI.

Mladima se i danas želi ponuditi iskrivljena slika ljubavi, razdvajajući odgovornost i užitak. Nuđenje lažnih iluzija u području ljubavi ili varanje o istinskim odgovornostima koje valja prihvatiti u vlastitom spolnom životu ne pristoji se društvu koje se poziva na načela slobode i demokracije. Sloboda se treba povezati s istinom a odgovornost sa snagom nesebičnog i požrtvovnog sebedarja drugome – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)


Objavljeno: 26. srpnja 2012.

Možda vam se svidi