Premijera filma o papi Franji “Call me Francesco” (u originalu “Il papa della gente”), održana u Vatikanu 1. prosinca, privukla je zvijezde drugačijeg kalibra od onog kojeg bismo inače očekivali na takvim “eventima”.

Naime, kako prenosi Catholic News Service, projekciji je prisustvovalo oko 7 000 beskućnika, izbjeglica i siromašnih građana i to na osobnu želju pape Franje.

Papa Franjo, koji je apostolat prema odbačenima stavio na prvo mjesto svog pontifikata, omogućio je marginaliziranim osobama, ali i volonterima i laicima koji rade u dobrotvornim ustanovama da se na nekoliko sati osjećaju kao svjetske zvijezde.

Film je baziran na životu Jorgea Marija Bergoglija prije nego što je stupio na Petrovu stolicu, a režiju potpisuje talijanski redatelj Daniele Luchetti.

“Nadam se da će film biti emocionalni trenutak u kojem pratimo korake čovjeka kojemu se divimo”, izjavio Luchetti na premijeri.

Glumac koji je portretirao mladog Bergoglija, Rodrigo della Serna, izjavio je kako su ovom ulogom njegovi “snovi postali stvarnost”: “Nikada nisam pomislio da ću biti u Vatikanu, a kamoli glumiti Jorgea Marija Bergoglija, to je kao san!”

Osim filma gosti su imali priliku poslušati koncert u izvedbi glazbenog sastava Švicarske garde, a beskućnici i siromašni dobili su obrok na dar, koji je omogućilo “nekoliko dobrotvora”.

Jedan od stotine beskućnika koji su prisustvovali filmu, David, izjavio je kako je posebno dirljivo u filmu prikazana Franjina “bliskost prema siromašnima, bliskost prema ljudima u potrebi i neprestana borba protiv zla”.

Među brojnim grupama koje su prisustvovale premijeri posebno se isticala jedna koju su činile izbjeglice iz afričke države Eritreje. Izbjeglice su došle s velikim plakatom na kojem je pisalo: “Hvala ti, papa Franjo!”

Papin primjer pokazuje nam ne samo postupak koji trebamo slijediti u svakodnevnom životu već i bogatstvo same Crkve. Kao što od pape emeritusa Benedikta XVI. možemo učiti o teologiji, filozofiji i obrani kršćanske istine, tako nam papa Franjo pruža primjer odlaska na margine društva za onom jednom izgubljenom ovcom.

Tino Krvavica | Bitno.net