Kardinal Giovanni Becciu, kojem se u Vatikanu sudi zbog pronevjere, ipak neće moći sudjelovati na idućoj konklavi unatoč činjenici da se pohvalio kako su mu vraćene kardinalske povlastice.

Vijest je to koju je donio francuski La Croix, a temelji se na podatku s brošure koju su iz Tiskovnog ureda Svete Stolice podijelili novinarima nekoliko sati uoči konzistorija koji se održao prošle subote.

Na dnu 17. stranice spomenutog dokumenta u kojemu su predstavljeni novi kardinali, kao i statistike vezane uz kardinalski zbor, stoji kratka bilješka: “NB: u svim statistikama, kardinal Giovanni Angelo Becciu računa se među kardinale koji nisu izbornici.”

Čini se da je to diskretan način na koji se Vatikan osvrnuo na Becciuov komentar koji je talijanski kardinal dao u nedjelju 21. kolovoza tijekom svete mise. “U subotu me nazvao Papa kako bi mi rekao da će mi biti vraćene moje kardinalske dužnosti i kako bi me zamolio da sudjelujem na sastanku sa svim kardinalima koji će se sljedećih dana održati u Rimu”, kazao je pred okupljenim vjernicima talijanski kardinal.

Iako je Becciu na konzistoriju doduše sudjelovao, ostalo je upitno znači li Papin poziv Becciuovu potpunu rehabilitaciju što se tiče kardinalskih prava i dužnosti.

Osim toga, prema pisanju La Croixa, Vatikan nikada nije objasnio što je u formalnom smislu značilo Becciuovo odricanje od prava povezanih s kardinalskom službom.

Na službenim stranicama Svete Stolice Becciu je, iako ima 74 godine, i dalje naveden među kardinale starije od 80 godina koji nemaju pravo izbora novog pape.

Prvo ročište suđenja Becciuu održano je u srpnju prošle godine, a kardinal je kazao okupljenim novinarima da mu je savjest mirna. “Imam pouzdanja da će suci moći dobro razlučiti činjenice, a veliku nadu ulijeva mi sigurnost da će prepoznati moju nevinost”, kazao je Becciu.