O skorom Međunarodnom susretu obitelji govorili su kardinal Ennio Antonelli, pročelnik Papinskoga vijeća za obitelj, kardinal Angelo Scola, milanski nadbiskup te profesor Pierpaolo Donati, autor knjige ‘Obitelj vrelo društva’.

Kardinal je Antonelli govorio o programu VII. međunarodnog susreta obitelji te pri tom iznio neke podatke. Na teološko-pastoralnom kongresu sudjelovati će 6.900 osoba, od čega 900 mladih. Na kongresu će govoriti 107 predavača iz 27 država. Oko 300 tisuća osoba sudjelovat će na molitvenom susretu sa Svetim Ocem 2. lipnja, a predviđa se da će na nedjeljnoj misi 3. lipnja sudjelovati više od milijun osoba. Iz devedeset država obitelji stižu na VII. međunarodni susret obitelji – kazao je kardinal, te se osvrnuo na napore Papinskog vijeća u pripremi susreta. Između ostaloga, predstavio je zbirku dokumenata Svete Stolice o obitelji i ljudskom životu, iz posljednjih godina papinstva blaženoga pape Ivana Pavla II. i pontifikata pape Benedikta XVI.

Svrha je objavljivanja ove zbirke ponuditi koristan priručnik djelatnicima za obiteljski pastoral, udrugama i pokretima za obitelj i život, te profesorima i političarima – istaknuo je kardinal dodajući da je glavna svrha tiskovne konferencije predstavljanje knjige ‘Obitelj vrelo društva’ koja je nastala na inicijativu Papinskoga vijeća za obitelj.

Kardinal Scola je pak govorio o temi Međunarodnoga susreta obitelji, rekavši da povezuje tri glavna vidika svakodnevice svakog čovjeka: obitelj, rad i odmor, a iznosi na vidjelo dvije temeljne sastavnice ljudskog iskustva: jedincatost ljudske osobe i njezin trajan odnos s drugima. Samo obitelj, utemeljena na braku između muškarca i žene i otvorena životu, bez obzira na sve kulturološke evolucije koje je obilježavaju, može jamčiti rađanje i rast osobe – kazao je kardinal i dodao: Dijete, zvano po imenu, u obitelji uči izgovarati ja. Okruženo ljubavlju majke i oca, od prvih koraka, gleda budućnost kao obećanje. Na temelju te sigurnosti priprema se bez straha odgovoriti na sve životne zahtjeve. Tako od malih nogu svi otkrivamo smisao rada. Preko rada, proširujući osnovne odnose stečene u obitelji, razvijamo društvene odnose koji, u sadašnjem umreženom društvu, zaokupljaju cijeli svijet – ustvrdio je kardinal Scola te podsjetio na posebnu inicijativu kongresa mladih, nazvanu Vrt. Oko tisuću mladih će tijekom trodnevnog skupa (30. i 31. svibnja te 1. lipnja) raspravljati o naraštaju, identitetu i različitosti, o recipročnosti i društvenoj odgovornosti – kazao je kardinal.

Predstavljajući novoobjavljenu knjigu profesor Donati je istaknuo kako se u svijetu vodi oštra rasprava o obitelji u kojoj se oštro napada obitelj utemeljenu na braku između muškarca i žene, te stabilnost odnosa usmjerenih na rađanje i odgoj djece, jednom riječju na pravno reguliranu obitelj. Javno se mnijenje propituje: obitelj je još uvijek blagodat za osobu i društvo, ili je zapreka emancipaciji pojedinca i ostvarenju slobodnijeg i sretnijeg društva. Izvornim istraživanjem, teoretskim, dokumentarnim i iskustvenim, knjiga želi odgovoriti na taj temeljni upit. U prvom dijelu knjige obrađena je problematika na svjetskoj razini, a u drugom dijelu su predstavljeni rezultati znanstvenog istraživanja, provedenog među talijanskim stanovništvom u starosnoj dobi od 30 do 55 godina. Istraživanje potvrđuje da je slabljenje obitelji vrlo štetno za razvoj osobe; u labavim obiteljima odrastaju nesigurne i vrlo pasivne osobe u odnosu prema društvu jer se društvo mora za njih brinuti umjesto da one budu čimbenik rađanja i obnavljanja ljudskoga i društvenog kapitala – zaključio je profesor Donati. (rv/bitno.net)