Predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vincenzo Paglia, rekao je u utorak kako bi bio spreman držati za ruku nekoga tko umire zbog potpomognutog samoubojstva, te da to ne vidi kao implicitnu podršku tom činu.

Paglin komentar dolazi tjedan dana nakon što su švicarski biskupi izdali smjernice o pastoralnoj skrbi vezane za pitanje potpomognutog samoubojstva u kojima su istaknuli kako pružatelji pastoralne skrbi ne bi trebali biti prisutni tijekom smrti osobe koja se opredijelila za potpomognuto samoubojstvo.

Predsjednik Papinske akademije odgovarao je na pitanje upućeno tijekom novinske konferencije održane nakon simpozija o palijativnoj skrbi koju je financirala Akademija za život. Novinara je zanimalo njegovo mišljenje o tome smije li katolički svećenik biti prisutan tijekom smrti uzrokovane potpomognutim samoubojstvom.

“Gospodin nikada nikoga ne napušta”, odgovorio je Paglia. “Pratiti, držati za ruku nekoga tko umire je, mislim, velika dužnost koju bi svaki vjernik trebao promicati”, dodao je, ustvrdivši kako bi vjernici trebali pružiti kontrast kulturi potpomognutog samoubojstva.

“Vjerujem da iz naše perspektive nitko ne smije biti napušten, čak i iako smo protiv potpomognutog samoubojstva, zato što ne želimo činiti prljavi posao smrti”, dodao je.

S druge strane, švicarski biskupi smatraju kako bi se svećenikovo prisustvo moglo protumačiti kao “pomoć ili suradnja” u činu, te su protiv takve prakse.

Upitan o njihovoj i sličnim direktivama, Paglin odgovor je glasio: “Pustimo pravila. Mislim da nitko ne bi trebao biti napušten.”

Dodao je kako živimo u okrutnom društvu koje pokušava opravdati potpomognuto samoubojstvo, ali i koje napušta one koje ne smatra dovoljno “dobrima”.

Samoubojstvo je “veliki poraz” društva i nikada ne može biti pretvoreno u “mudar izbor” zaključio je Paglia.

Ivo Džeba | Bitno.net