Papa

Glavnina ovih slučajeva (misli se na slučajeve zlostavljanje u Crkvi, prim. ur.) ) zbila se desetljećima unatrag. Unatoč tome, oni sada na poseban način opterećuju Vaš pontifikat. Jeste li pomišljali na povlačenje?

Kada je opasnost velika, ne smije se pobjeći. Zbog toga to sigurno nije trenutak za povlačenje. Upravo se u takvu trenutku mora ustrajati i izdržati tešku situaciju. To je moje mišljenje. Čovjek može odstupiti u nekomu mirnu času ili kada jednostavno više ne može. Ali ne može se pobjeći u opasnosti i reći da to treba učiniti netko drugi.

Moguće je, dakle, zamisliti situaciju u kojoj papinu ostavku smatrate primjerenom?

Da. Kada papa dođe do jasne spoznaje da psihički, fizički i duhovno više ne može izvršavati nalog svoje službe, tada ima pravo, a možda i obvezu, odstupiti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige: Benedikt XVI. „Svjetlo svijeta“ Papa, Crkva i znakovi vremena – Razgovor s Peterom Seewaldom.  Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.
O knjizi „Svjetlo svijeta“ saznajte više na linku http://www.verbum.hr/knjige/svjetlo-svijeta-3734/  gdje je možete i prelistati.

Više o svemu pročitajte ovdje:

Papa se povlači 28. veljače?

Odlazi nam veliki Benedikt XVI.: Moje snage više nisu prikladne za vršenje papinske službe

Cjelovita Papina izjava o odreknuću od službe

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]