Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi objavio je, kako prenosi Radio Vatikan, izjavu o neovlaštenom objavljivanju teksta nove enciklike pape Franje.

“Bila je objavljena skica talijanskoga teksta Papine enciklike Laudato si. Uzmite u obzir da to nije konačni tekst i da pravila o embargu i dalje stoje. Molimo novinare da poštuju profesionalne standarde, koji traže da se čeka službeno objavljivanje konačnoga teksta” – u četvrtak 18. lipnja u podne.

Novinske agencije često primaju dokumente i informacije unaprijed te se u tim slučajevima od novinara očekuje da poštuju embargo – to jest, datum i vrijeme službene objave – prije nego objave njihov sadržaj.

Enciklika je ‘procurila’ preko poznatog vatikanista Sandra Magistera koji ju je objavio na stranicama L’Espressa gdje radi. Sveta Stolica je odgovorila uskraćivanjem novinarska akreditacije za Magister za zbivanja u Vatikanu i to “na neodređeno vrijeme”. Na internetu je danas objavljena fotografija na kojoj  je Magister prikazao ‘odbijenicu’ iz Vatikana koju je potpisao Lombardi osobno.

IKA, G. An. | Bitno.net