U svojem milosrđu, Bog premošćuje ponor beskonačne razlike između sebe i nas te nam dolazi ususret. Kako bi ostvario taj odnos s ljudima, Bog postaje čovjekom: nije mu dosta govoriti nam po zakonu i prorocima, već se čini prisutnim u osobi svojega Sina, Riječi koja je tijelom postala. Isus je veliki „graditelj mostova“ koji u samome sebi gradi veliki most punoga zajedništva s Ocem – rekao je Papa na današnjem podnevnom nagovoru, a nakon molitve Angelusa pozvao je na prihvat izbjeglica u svakoj župi, biskupiji i redovničkoj zajednici u Europi.

Podsjetivši da današnji evanđeoski odlomak govori o izlječenju gluhonijemog, Papa je istaknuo kako se to zbilo u poganskome području. Zbog toga je gluhonijemi postao simbolom nevjernika koji dolazi k vjeri. Prva stvar koju Isus čini jest da ga odvodi od mnoštva i buke, jer Božja riječ traži tišinu kako bi ju se moglo prihvatiti u njezinoj snazi ozdravljenja, pomirenja i obnove zajedništva.

Današnji evanđeoski odlomak govori i o nama: često smo i mi zatvoreni u sebe, tako da se gube osnovni ljudski odnosi i nastaju zatvoreni parovi,  zatvorene obitelji, skupine, župe i domovine – a to nije od Boga, već je posljedica našega grijeha – napomenuo je Sveti Otac. Na Isusove se pak riječi „Effata! – Otvori se!“ događa čudo: liječi nas od gluhoće egoizma i nijeme zatvorenosti te nas uključuje u veliku obitelj Crkve, tako da možemo slušati Boga i naviještati njegovu riječ onima koji je nikada nisu čuli ili koji su je zaboravili i zakopali pod svjetovne brige – kazao je Papa.

Nakon molitve Angelusa, Sveti je Otac uputio apel za prihvaćanje izbjeglica u Europi. „Pred tragedijom desetaka tisuća izbjeglica koji bježe od smrti zbog rata i gladi“ – rekao je – „evanđelje nas poziva i traži da budemo ‘bližnji’ najmanjima i ostavljenima. Da im damo konkretnu nadu.“ Zbog toga – nastavio je Papa – uoči Jubileja milosrđa, pozivam župe, redovničke zajednice, samostane i svetišta u čitavoj Europi da konkretno iskažu evanđelje i prihvate jednu izbjegličku obitelj”.

Papa je europske biskupe potaknuo da u svojim biskupijama podrže njegov apel, sjećajući se da je „milosrđe drugo ime za ljubav“, te pamteći Isusove riječi: „što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ Prihvaćanje izbjeglica počet će od rimske biskupije te će dvije vatikanske župe ovih dana primiti dvije obitelji. Papa je na kraju uputio i apel za nadvladavanje napetosti između Kolumbije i Venezuele.

RV | Bitno.net