Jedna od kontroverznih tvrdnji vezanih uz Vatikan koje se povremeno pojavljuju jest da je najmanja država na svijetu u posjedu teleskopa koji se zove Lucifer. Kao što ste vjerojatno dosad naučili, nije sve što se može pročitati na internetu točno, pa tako ni ova “informacija”.

O čemu je riječ? Kako objašnjava stranica answersingenesis.org, prije više od 50 godina Vatikanski opservatorij oformio je istraživačku skupinu pri Stewardskom opservatoriju Sveučilišta u Arizoni. Razlog? Svjetlosno zagađenje u Rimu je preveliko, pa su se u potrazi za mjestom s kojeg se bolje može promatrati nebo u Vatikanu odlučili za Arizonu, iako je središte Vatikanskog opservatorija ostalo u Rimu.

Vatikanski astronomi dugi niz godina koristili su se nekima od naprava kolega iz Stewardskog opservatorija, ali 1993. dobili su vlastiti teleskop skraćenog naziva VATT. Devet godina nakon toga, u Arizonu je stigao drugi teleskop – Veliki dvogledni teleskop (LBT) koji je u vlasništvu konzorcija različitih institucija iz cijeloga svijeta i nema veze s Vatikanom.

Kako teleskopi zahtijevaju različitu dodatnu opremu, tako je i na LBT ugrađen poseban instrument ogromnog naziva Large Binocular Telescope Near-infrared Spectroscopic Utility with Camera and Integral Field Unit for Extragalactic Research koji su astronomi radi provokativnosti prema početnim slovima pojedinih riječi u njegovu nazivu skraćeno nazvali LUCIFER.

Budući da se vatikanski teleskop (VATT) nalazi na istom brežuljku na kojem se nalazi teleskop LBT na kojemu se nalazi sporni nastavak LUCIFER, netko bujne mašte je zaključio da postoji vatikanski teleskop koji se zove Lucifer.

Vjerojatno zato što su tim provokativnim nazivom oko Vatikana stvorili teoriju zavjere, vlasnici LUCIFER-a su mu 2012. godine promijenili naziv u LUCI, ali priča oko toga da Vatikan posjeduje teleskop naziva Lucifer i dalje je ostala među nekim krugovima.